Krémová lososová polévka v lehce netradiční úpravě s krevetami, koprem a fenyklem může být vhodnou alternativou pro ty, kdo nemají obzvlášť rádi vánoční klasiky připravované z kapra. Vyzkoušejte podle receptu od Jakvkuchyni.cz.
|
Krémová lososová polévka v lehce netradiční úpravě s krevetami, koprem a fenyklem může být vhodnou alternativou pro ty, kdo nemají obzvlášť rádi vánoční klasiky připravované z kapra. Vyzkoušejte podle receptu od Jakvkuchyni.cz.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
15 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Nejprve si připravíme rybí vývar (rybí odřezky vaříme spolu s kořenovou zeleninou a kořením). Případně je možné rybí vývar koupit již hotový ve sklenici.
- Pórek nakrájíme na kolečka a důkladně propláchneme.
- V hrnci rozehřejeme ghí a pórek na něm krátce orestujeme, přidáme nakrájený fenykl a brambory. Společně chvíli restujeme.
- Přilijeme bílé víno a necháme několik minut varem odpařit.
- Nakonec přilijeme vývar, ztlumíme plamen, hrnec přiklopíme a asi 30 minut vaříme, aby byla zelenina měkká.
- Nakonec polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, přilijeme smetanu a dochutíme solí, pepřem a nasekaným koprem.
- Lososa i krevety opečeme na oleji, osolíme, opepříme, zakapeme citronovou šťávou. Krevety necháme vcelku, lososa nakrájíme na menší kousky a vložíme do polévky.
Co se slupkami od brambor, pokud ještě nejsou naklíčené? Udělejme si z nich další dobrotu! Jak? Pořádně je umyjeme, pokapeme olivovým olejem, okořeníme dle chuti a vložíme na pečicím papíru do trouby. Pečeme při 200 °C asi 10 minut. Další tipy na vaření s minimem potravinového odpadu najdeme v seriálu Vaříme beze zbytku na Jakvkuchyni.cz! Pokud bramborové slupky tímto způsobem zpracovávat nechceme, můžeme je využít například na kompostu, nebo je vyhodit do bioodpadu.