Krevetová polévka Tom Kha Goong

Vydejte se s námi na gurmánskou cestu do jihovýchodní Asie s tradiční thajskou polévkou Tom Kha Goong. Kombinace jemného kokosového mléka, voňavých bylinek a šťavnatých krevet zahřeje a potěší chuťové pohárky. Tento recept je ideální volbou pro milovníky exotické kuchyně, kteří chtějí doma vytvořit autentickou atmosféru Thajska. Připravte si krevetovou polévku Tom Kha Goong s kokosovým mlékem podle receptu od Jakvkuchyni.cz.
Vydejte se s námi na gurmánskou cestu do jihovýchodní Asie s tradiční thajskou polévkou Tom Kha Goong. Kombinace jemného kokosového mléka, voňavých bylinek a šťavnatých krevet zahřeje a potěší chuťové pohárky. Tento recept je ideální volbou pro milovníky exotické kuchyně, kteří chtějí doma vytvořit autentickou atmosféru Thajska. Připravte si krevetovou polévku Tom Kha Goong s kokosovým mlékem podle receptu od Jakvkuchyni.cz.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
40 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
Vývar
    voda 5litrů
    galangal 160g
    zázvor 160g
    limetové listy 16ks nebo kafírové listy
    tygří krevety 12ks krunýře a hlavy
    šalotka 4ks
Krevetová polévka
    slaměné houby 100g můžeme nahradit houbami shiitake
    tygří krevety 12ks nebo 24 ks menších krevet velikost 31/40
    limetové listy 8ks nebo kafírové listy
    chilli paprička 2ks nebo víc podle chuti
    koriandr ½svazku
    bazalka ½svazku thajská
    kokosové mléko 1:1s vývarem
    vývar 1:1s kokosovým mlékem
Pokyny
  1. Tygří krevety zbavíme hlav a oloupeme skořápku.
  2. Kuřecí skelet i s krunýři a hlavami z krevet dáme do trouby předehřáté na 200 °C na dobu 15 – 20 minut. Tím zabráníme, aby se vývar zakalil.
  3. Po upečení kuřecí a krevetové skelety vožíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu.
  4. Přidáme citronovou trávu, limetové listy, galangal, zázvor, šalotku a vaříme minimálně 4 hodiny.
  5. Vývar scedíme a podle výraznosti ještě mírně zredukujeme.
  6. Horký vývar zalijeme kokosovým mlékem v poměru 1:1 a přivedeme k varu.
  7. Očištěné krevety nezapomeneme zbavit střívka, přidáme do polévky a krátce povaříme.
  8. Přidáme slaměné houby, cherry rajčata, limetové listy a chilli nakrájené najemno.
  9. Dochutíme rybí omáčkou a limetovou šťávou.
  10. Ozdobíme listy koriandru a thajské bazalky.

Nevyužité kousky ovoce a zeleniny můžeme uchovat pro užití v budoucnu - tipy v článku Jak zabránit ztrátě vitamínů a cenný látek z potravin? I ze odkrojků zeleniny a ovoce a zbytků jídel můžeme připravit vynikající jídlo - mrkněte na seriál Gurmánské vaření beze zbytku. A nezapomeňte vytřídit obalové odpady, které při vaření vyprodukujete, protože jen tak umožníme jejich recyklaci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*