Kvásek, houby, cibule, brambory a vajíčka. Ano, výsledkem bude hutná a tradiční polévka. Kyselu se sice říká jídlo chudých, ale jeho chuť je miliónová. Je lehce navinulé, voní po houbách a není lepší polévka na povzbuzení po náročné noci nebo třeba dlouhém putování podzimními lesy.
|
Kvásek, houby, cibule, brambory a vajíčka. Ano, výsledkem bude hutná a tradiční polévka. Kyselu se sice říká jídlo chudých, ale jeho chuť je miliónová. Je lehce navinulé, voní po houbách a není lepší polévka na povzbuzení po náročné noci nebo třeba dlouhém putování podzimními lesy.
|
Porce
2 porce
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Z mléka, droždí a nastrouhaných chlebových kůrek si připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít.
- Do osolené vody dáme houby, kmín a vše vaříme asi 20 minut téměř doměkka.
- Houby očistíme a pokrájíme.
- Poté přilijeme vzešlý kvásek, přidáme žloutek a ještě dalších 10 minut polévku povaříme.
- Mezitím si oloupeme cibuli, nakrájíme ji na kostičky a ty pak na pánvi osmahneme na rozpáleném sádle.
- Zbylá dvě vejce rozklepneme do hrníčku, rozmícháme a vlijeme je na osmaženou cibulku.
- Vše přidáme do hrnce s polévkou a na závěr vlijeme smetanu. Krátce povaříme a kyselo je hotové.
- Do hrnce můžete přidat hned na začátku vaření dvě na kostky nakrájené syrové brambory. Polévka tak bude hustší a vydatnější.
Kelímek od smetany stačí pořádně vyškrábat a může putovat do žlutého kontejneru.
Smetanu do KRKONOŠSKÉHO KYSELA? To snad ne.
Dobrý den Hanko, pokud máme správné informace, smetanu lze přidat. Pokud to tak není, poprosíme Vás o uvedení zdroje s touto informací a recept hned opravíme. Děkujeme Vám a přejeme pěkný den.