Vepřová krkovice je prorostlejší kus masa, který se hodí nejvíce na grilování, kdy se přebytečný tuk vypeče a zůstane krásně šťavnaté maso. Z krkovice ale můžeme připravit i řízky. Tentokrát klasický trojobal vyměníme za těstíčko a jako přílohu použijeme šťouchané brambory s opečenou cibulkou.
|
Vepřová krkovice je prorostlejší kus masa, který se hodí nejvíce na grilování, kdy se přebytečný tuk vypeče a zůstane krásně šťavnaté maso. Z krkovice ale můžeme připravit i řízky. Tentokrát klasický trojobal vyměníme za těstíčko a jako přílohu použijeme šťouchané brambory s opečenou cibulkou.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
Krkovice
- Krkovici lehce rozklepeme, osolíme a opepříme.
- Bílky vyšleháme, aby nám vznikl pevný sníh. Přidáme lžičku soli, pepř, nasekanou petrželku, prolisovaný česnek, pivo, mouku a ještě prošleháme. Vznikne nám tekutější těsto.
- V hluboké pánvi rozpálíme silnou vrstvu oleje - tak, aby byly plátky masa úplně ponořené.
- Plátky namáčíme do těstíčka a postupně vkládáme do rozpáleného oleje. Maso pečeme z každé strany cca 5 minut, nebo dokud není těsto hezky zlaté.
Cibulové brambory
- Na přílohu si uvaříme brambory v osolené vodě.
- Měkké brambory rozmačkáme šťouchadlem.
- Cibuli nakrájíme na drobné kousky.
- V rendlíku rozehřejeme asi 3 lžíce oleje a cibulku v něm opečeme dozlatova.
- Nakonec hotovou cibulku i s olejem přidáme k rozmačkaným bramborám a zamícháme.
Prázdné lahve od piva třídíme do zelených kontejnerů na sklo, etikety ani kovová víčka na sklenicích a láhvích nemusíme před vhozením do kontejneru odstraňovat. Vratné sklo je nejlepší vrátit zpět formou zpětné odběru, právě u obalů ze skla se kvůli jeho zdrojové náročnosti zálohový systém vyplatí. Pokud jsme použili pivo z plechovky, vytřídíme prázdné plechovky do šedých kontejnerů na kovy. Právě do nich můžeme také třídit kovové uzávěry, nebo třeba hliníková víčka.