Pečené ovoce může představovat zajímavou alternativu ke sladkým dezertům. Samo o sobě bývá sladké, není tedy třeba doslazovat spoustou cukru. Pečená jablíčka skvěle doplňuje nakyslá chuť povidel a křupavé oříšky. Chybět by nemělo ani koření, které můžeme zvolit dle našich chuťových preferencí. Výborná je vanilka, skořice nebo kardamom. V chladnějším počasí budou chutnat skvěle teplá, v létě mohou osvěžit jako studený dezert. Jak na to?
|
Pečené ovoce může představovat zajímavou alternativu ke sladkým dezertům. Samo o sobě bývá sladké, není tedy třeba doslazovat spoustou cukru. Pečená jablíčka skvěle doplňuje nakyslá chuť povidel a křupavé oříšky. Chybět by nemělo ani koření, které můžeme zvolit dle našich chuťových preferencí. Výborná je vanilka, skořice nebo kardamom. V chladnějším počasí budou chutnat skvěle teplá, v létě mohou osvěžit jako studený dezert. Jak na to?
|
Porce
8 ks
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Suroviny
jablka
4ks
středně velká
máslo
50g
mandle
50g
nasekané
ořechy
50g
pekanové
sirup
3lžíce
javorový/med
povidla
3lžíce
nebo kyselejší marmelády
chia semínka
1lžíce
kardamom
1lžička
mletý
vanilkový extrakt
1lžička
|
Pokyny
- Jablka omyjeme, oloupeme, rozkrojíme na polovinu a vykrojíme jádřince.
- V misce smícháme máslo, ořechy, chia semínka, kardamom a vanilkový extrakt a vytvoříme drobenku.
- Pekáček vyložíme pečicím papírem, položíme na něj rozkrojená jablka, do důlků rozdělíme povidla nebo jinou marmeládu.
- Na povidla rozdělíme máslovou drobenku z oříšků.
- Nakonec vše zakápneme javorovým sirupem.
- Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme asi 20 minut, dokud jablka nezměknou.
Obal od másla patří do směsného odpadu, stejně jako pečicí papír. Jakmile spotřebujeme javorový sirup nebo med, nabízí se dvě možnosti, jak s prázdnými skleněnými nádobami naložit. Skleněnou láhev vytřídíme prázdné do sběrných nádob na tříděné sklo. Nemusí být vymyté - drobné znečištění nevadí, můžeme je vytřídit i s víčky a etiketami. Nebo je můžeme znovu použít.