Křupavé Fish and chips

Fish & Chips patří mezi klasiku britských fastfoodů, kterou dostaneme opravdu na každém rohu. Základem je kvalitní čerstvá ryba, křupavé nadýchané těstíčko a křupavé hranolky. Na tento pokrm nemusíme chodit do fastfoodu, ale můžeme si jej udělat i doma. Jak na to? Hranolky si můžeme připravit domácí, stejně tak můžeme zakoupit mražené. Těstíčko můžeme místo minerálky ozvláštnit jiný perlivým nápojem, třeba pivem. A nezapomeňme ani na tatarku, která k jídlu neodmyslitelně patří. Rybu můžeme zakápnout citronem, nebo po vzoru Britů octem. Dalším zvykem je pak podávat k rybě ještě zelený hrášek, nebo hráškové pyré. Tak hurá na tuhle křupavou dobrotu!
Fish & Chips patří mezi klasiku britských fastfoodů, kterou dostaneme opravdu na každém rohu. Základem je kvalitní čerstvá ryba, křupavé nadýchané těstíčko a křupavé hranolky. Na tento pokrm nemusíme chodit do fastfoodu, ale můžeme si jej udělat i doma. Jak na to? Hranolky si můžeme připravit domácí, stejně tak můžeme zakoupit mražené. Těstíčko můžeme místo minerálky ozvláštnit jiný perlivým nápojem, třeba pivem. A nezapomeňme ani na tatarku, která k jídlu neodmyslitelně patří. Rybu můžeme zakápnout citronem, nebo po vzoru Britů octem. Dalším zvykem je pak podávat k rybě ještě zelený hrášek, nebo hráškové pyré. Tak hurá na tuhle křupavou dobrotu!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
35 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
Smažená ryba
    bílá ryba 4porce bílá ryba (treska, halibut)
    pivo světlé 200ml nebo minerálka
    soda 1lžička
    jablečný ocet 1lžíce
    citrónová tráva k podávání
Hranolky
    brambor 800g
    olivový olej 2lžíce
Ingredience k podávání
    hrášek zavařený
Pokyny
  1. Brambory omyjeme, oškrábeme, nakrájíme na 1,5 cm široké plátky a pak na hranolky.
  2. Hranolky dáme do hrnce se studenou vodou, 2 – 3krát vyměníme, abychom zbavily brambory přebytečného škrobu.
  3. Nakonec zalijeme vodou tak, aby byly ponořené, osolíme a přivedeme k varu.
  4. Na mírném ohni vaříme 5 minut.
  5. Vodu slijeme a předvařené hranolky nasypeme na plech vyložený kuchyňskou utěrkou, osušíme a necháme vychladnout.
  6. Troubu předehřejeme na 200 °C, hranolky dáme na plech vyložený pečicím papírem a zakápneme olivovým olejem.
  7. Promícháme a rozložíme po celé vrstvě.
  8. Pečeme 20 minut dozlatova.
  9. Zatímco se hranolky pečou, připravíme si těstíčko.
  10. Mouku prosejeme do mísy, smícháme se sodou a osolíme. Přilejeme minerálku nebo pivo a rozmícháme metličkou, aby se v těstě netvořilyi hrudky.
  11. Podle velikosti můžeme rybu nakrájet na větší kousky a osušíme papírovou utěrkou.
  12. Do pánve nalijeme olej, ideální je cca 5 cm a rozhřejeme ho.
  13. Rybu osolíme a lehce poprášíme moukou, namočíme do těstíčka a smažíme 8-10 minut dozlatova.
  14. Necháme okapat na talíři s kuchyňskými utěrkami.
  15. Zakápneme jablečným octem a udržujeme v teple.
  16. Na pečicí papír rozložíme hranolky, přidáme smaženou rybu.
  17. Podáváme s tatarkou a hráškem, můžeme zakápnout ještě citronovou šťávou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*