Křupavý chřestový koláč

Je mnoho důvodů, proč se na krátkou chřestovou sezónu těšit a chřest na talíři rozhodně stojí za to! To ale u nás víme, však naše “bílé zlato” dosahuje mezinárodního věhlasu! K oblíbeným způsobům přípravy patří koláče a spojení celozrnného křehkého těsta, sýrové náplně a chřestu je naprosto geniální! Jak si připravit chřestový koláč?
Je mnoho důvodů, proč se na krátkou chřestovou sezónu těšit a chřest na talíři rozhodně stojí za to! To ale u nás víme, však naše “bílé zlato” dosahuje mezinárodního věhlasu! K oblíbeným způsobům přípravy patří koláče a spojení celozrnného křehkého těsta, sýrové náplně a chřestu je naprosto geniální! Jak si připravit chřestový koláč?
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
20 cm koláčová forma
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
Těsto
    mouka 300g celozrnná špaldová
    máslo 220g studené
    voda 4-6lžic studená
    cukr 1lžíce třtinový
    sůl 1lžička
Náplň
    chřest 300g
    sýr 100g typu Gruyère
    sýr 50g parmezán
    vejce 5ks
    smetana 3lžíce
Pokyny
  1. Nejprve si připravíme těsto: do mísy prosejeme mouku a přidáme cukr a sůl.
  2. Máslo nakrájíme na malé kostky a přidáme do mísy.
  3. Pomocí nože, nebo prsty, začneme všechno spojovat dohromady (jako když zpracováváme drobenku) do té doby, než budeme mít směs o stejné konzistenci, jako na drobenku.
  4. Po lžících začneme přidávat studenou vodu a hněteme, dokud se vše nezačne spojovat dohromady do jedné masy (v těstě mohou zůstat kousky másla – to dodá těstu křupavost).
  5. Těsto zabalíme do fólie a dáme odležet do lednice na 1 hodinu.
  6. Mezitím si připravíme náplň a chřest: chřest umyjeme, odkrojíme asi 2 cm dřevnatého konce (bílý chřest ještě oloupeme po hlavičky, zelený nemusíme).
  7. Dáme vařit na 4-5 minut do vroucí osolené vody.
  8. Poté chřest vybereme a propláchneme studenou vodou.
  9. Na náplň si smícháme vejce spolu se smetanou a rozšleháme.
  10. Přidáme nastrouhané sýry a dochutíme solí a pepřem.
  11. Troubu předehřejeme na 180°C.
  12. Formu na koláč si vymažeme máslem, nebo vyložíme pečicím papírem.
  13. Těsto z ledničky vyválíme na pomoučeném válu a pak ho vtlačíme do formy, odřízneme přebývající okraje.
  14. Dno těsta propícháme vidličkou.
  15. Vyložíme alobalem a dno zatížíme například fazolemi.
  16. Dáme předpéct na 10 minut do trouby.
  17. Poté koláč vyndáme a odstraníme alobal a fazole.
  18. Urovnáme chřest a přelijeme sýrovou směsí.
  19. Koláč vložíme zpět do trouby a pečeme 30 minut, dokud povrch koláče nezačne zlátnout.
  20. Po upečení koláč vyndáme a necháme vychladnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*