Americká klasika nad klasiky – hamburger – je u nás čím dál oblíbenější. A oblíbenou se stává i samotná příprava domácích hamburgerů. Tuto klasiku s obvykle s podáním řádného kusu masa, lze připravit i ve velmi chutné vegetariánské verzi, která není o nic ochuzena! Vyzkoušejte hamburger s domácími houskami a brokolicovým karbanátkem. Jak na to?
|
Americká klasika nad klasiky – hamburger – je u nás čím dál oblíbenější. A oblíbenou se stává i samotná příprava domácích hamburgerů. Tuto klasiku s obvykle s podáním řádného kusu masa, lze připravit i ve velmi chutné vegetariánské verzi, která není o nic ochuzena! Vyzkoušejte hamburger s domácími houskami a brokolicovým karbanátkem. Jak na to?
|
Porce
7 – 8 bulek
|
Doba přípravy
35 minut
|
Chod
|
Suroviny
Domácí hamburgerové bulky
Brokolicové karbanátky
Dokončení
okurka
2ks
rajče
1ks
kečup nebo hořčice
případně dresink
salát
ledový
cibule
červená cibule nakrájená na kolečka
|
Pokyny
Hamburgerové bulky
- S jejich přípravou začneme nejdříve:
- V menším hrnci zahřejeme mléko, aby bylo vlažné. Přidáme do něj cukr a droždí a necháme vzejít kvásek.
- Ve velké míse smícháme mouku se solí, přilijeme kvásek a začneme míchat těsto – pokud používáme robot, použijeme k míchání těsta hnětací hák.
- Po 2-3 minutách zapracujeme postupně kousky másla a hněteme tak dlouho, dokud se máslo nezapracuje a nevznikne nelepivé a vláčné těsto.
- Jakmile máme těsto vymíchané, přesuneme do čisté mísy, posypeme trochou mouky, přikryjeme čistou utěrkou a necháme 60 – 90 minut kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
- Vykynuté těsto dáme na pracovní desku a rozdělíme na stejně velké části – můžeme je převážit, aby každá bulka měla cca 110 g.
- Každý kousek zpracujeme a vytvarujeme do bulky – natahujeme směrem dolů, abychom měli povrch bulky hladký. Pomocí krouživého pohybu vytvarujeme bulky, spodní část těsta přitlačíme k sobě, aby při pečení bulka nepraskla.
- Bulky rozdělíme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut kynout.
- Poté potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme sezamovými semínky.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 20 – 25 minut, dokud nebude povrch bulek krásně zlatavý.
Brokolicové karbanátky
- Na karbanátky si nakrájíme na kousky brokolici i s košťálem a uvaříme ji v osolené vodě do měkka.
- Vodu slijeme a necháme vychladnout.
- Poté brokolici rozmixujeme s česnekem – nemixujeme úplně, ale ponecháme kousky brokolice.
- Vejce prošleháme s parmazánem, přidáme k brokolicové směsi.
- Poté přidáme strouhanku a mouku, osolíme a opepříme a vše promícháme, dokud nevznikne kompaktní směs.
- Ze směsi odebíráme lžící základ karbanátků a tvoříme placičky o stejné velikosti jako jsou bulky.
- Na pánvi si rozpálíme olej a smažíme z obou stran dozlatova.
Dokončení hamburgeru
- Hamburger podáváme v měkké nebo opečené bulce (rozkrojenou bulku opečeme na suché pánvi nebo na grilu).
- Na spodní stranu bulky namažeme kečup, hořčici nebo jiný dresink.
- Překryjeme salátovým listem, přidáme plátky rajčat, brokolicovou placku, plátky cibule a okurky a přikryjeme horním dílem housky.