Jednou z polévek, která patří mezi tradiční polévky české kuchyně, je bezesporu krupičná polévka. Základní ingrediencí, podle které se polévka jmenuje, je krupice.
Krupici nemusíme použít pouze klasickou pšeničnou, ale polévku je možné uvařit i v bezlepkové variantě z jiných druhů krupic. Další nedílnou součástí této polévka je zelenina, díky které ji můžeme libovolně obměňovat.
Lze použít klasickou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel), nebo přidat hrášek, květák či fazolky. Variantu, kterou si dnes spolu uvaříme, má jako hlavní ingredienci dětskou krupici, rozšlehaná vejce a obejdeme se bez použití vývaru.
|
Jednou z polévek, která patří mezi tradiční polévky české kuchyně, je bezesporu krupičná polévka. Základní ingrediencí, podle které se polévka jmenuje, je krupice.
Krupici nemusíme použít pouze klasickou pšeničnou, ale polévku je možné uvařit i v bezlepkové variantě z jiných druhů krupic. Další nedílnou součástí této polévka je zelenina, díky které ji můžeme libovolně obměňovat.
Lze použít klasickou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel), nebo přidat hrášek, květák či fazolky. Variantu, kterou si dnes spolu uvaříme, má jako hlavní ingredienci dětskou krupici, rozšlehaná vejce a obejdeme se bez použití vývaru.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
15 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Máslo rozpustíme v hrnci, přisypeme krupici a za stálého míchání připravíme na mírném ohni světlou jíšku.
- Zalijeme studenou vodou, rozmícháme šlehací metlou, aby nevznikly hrudky.
- Mrkev nakrájíme na kostičky, fazolky rozkrojíme na menší kousky a z květáku nakrájíme malé růžičky.
- Všechnu zeleninu vložíme do vařicí vody a za občasného míchání vaříme 15 – 20 minut.
- Polévku ochutíme solí, pepřem a vlijeme rozšlehaná vejce a za stálého míchání vidličkou povaříme, aby vejce ztuhla.
- Nakonec ochutíme špetkou muškátového květu.
Na talíři můžeme dozdobit čerstvou petrželkou nebo pažitkou.