Kulajda je tradiční bílá a hustá krémová polévka typická především pro jižní Čechy. Kdo někdy jedl “vykutálenou” kulajdu pak ví, že voní po čerstvých houbách a kopru. Kromě toho, že je tahle polévka velmi chutná, tak také dokonale zasytí a v chladných a sychravých dnech i zahřeje. Zkuste při její přípravě použít, kromě klasických hříbků, taky třeba lišky… Jak na to poradí jakvkuchyni.cz.
|
Kulajda je tradiční bílá a hustá krémová polévka typická především pro jižní Čechy. Kdo někdy jedl “vykutálenou” kulajdu pak ví, že voní po čerstvých houbách a kopru. Kromě toho, že je tahle polévka velmi chutná, tak také dokonale zasytí a v chladných a sychravých dnech i zahřeje. Zkuste při její přípravě použít, kromě klasických hříbků, taky třeba lišky… Jak na to poradí jakvkuchyni.cz.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
25 minut
|
Chod
|
Suroviny
|
Pokyny
- Houby očistíme (pokud máme čerstvé) a nakrájíme na středně velké kousky. Pokud nemáte houby čerstvé, lze použít houby sušené, nebo mražené.
- Nejčastěji jsou používané hříbky, můžete ale použít i lišky, nebo jiné houby či houbovou směs v kostce.
- V případě, že použijeme houby sušené, namočíme je cca na 1 hodinu do vody a poté je necháme přejít varem.
- Máslo rozpustíme ve větším hrnci a pak na něm osmahneme houby, které zasypeme kmínem, vše promícháme, přidáme syrové brambory a zalijeme litrem vody.
- Následně přidáme nové koření, pepř, bobkové listy a vaříme zhruba 20 minut.
- Do smetany vmícháme hladkou mouku, přidáme do polévky a krátce prohřejeme.
- Kulajdu dochutíme podle potřeby solí, octem (polévka by neměla být kyselá) a přidáme kopr.
- Před podáváním rozkrojíme do polévky natvrdo uvařené vejce.