Kulajda

Kulajda je tradiční bílá a hustá krémová polévka typická především pro jižní Čechy. Kdo někdy jedl “vykutálenou” kulajdu pak ví, že voní po čerstvých houbách a kopru. Kromě toho, že je tahle polévka velmi chutná, tak také dokonale zasytí a v chladných a sychravých dnech i zahřeje. Zkuste při její přípravě použít, kromě klasických hříbků, taky třeba lišky… Jak na to poradí jakvkuchyni.cz.
Kulajda je tradiční bílá a hustá krémová polévka typická především pro jižní Čechy. Kdo někdy jedl “vykutálenou” kulajdu pak ví, že voní po čerstvých houbách a kopru. Kromě toho, že je tahle polévka velmi chutná, tak také dokonale zasytí a v chladných a sychravých dnech i zahřeje. Zkuste při její přípravě použít, kromě klasických hříbků, taky třeba lišky… Jak na to poradí jakvkuchyni.cz.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
25 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    vejce 4ks
    brambor 4ks větší, nakrájené na kostičky
    pepř 4kuličky černý
    hladká mouka 2lžíce
    smetana 1balení zakysaná
    ocet 1lžíce
    máslo 1lžíce
    kopr 1lžíce nasekaný
    kmín 1/2lžičky
    houby 1hrst čerstvé nebo sušené
Pokyny
  1. Houby očistíme (pokud máme čerstvé) a nakrájíme na středně velké kousky. Pokud nemáte houby čerstvé, lze použít houby sušené, nebo mražené.
  2. Nejčastěji jsou používané hříbky, můžete ale použít i lišky, nebo jiné houby či houbovou směs v kostce.
  3. V případě, že použijeme houby sušené, namočíme je cca na 1 hodinu do vody a poté je necháme přejít varem.
  4. Máslo rozpustíme ve větším hrnci a pak na něm osmahneme houby, které zasypeme kmínem, vše promícháme, přidáme syrové brambory a zalijeme litrem vody.
  5. Následně přidáme nové koření, pepř, bobkové listy a vaříme zhruba 20 minut.
  6. Do smetany vmícháme hladkou mouku, přidáme do polévky a krátce prohřejeme.
  7. Kulajdu dochutíme podle potřeby solí, octem (polévka by neměla být kyselá) a přidáme kopr.
  8. Před podáváním rozkrojíme do polévky natvrdo uvařené vejce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*