Kulajda s lesními houbami, pošírovaným vejcem a brambory

Kulajda je klasická česká polévka, která je ideální jak pro rodinné obědy, tak pro slavnostní večeře. Vůně kopru a hub nás přenese do srdce českých lesů. Připravte si tradiční českou polévku podle receptu na Jakvkuchyni.cz.
Kulajda je klasická česká polévka, která je ideální jak pro rodinné obědy, tak pro slavnostní večeře. Vůně kopru a hub nás přenese do srdce českých lesů. Připravte si tradiční českou polévku podle receptu na Jakvkuchyni.cz.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    vývar 400ml kuřecí
    smetana 150ml na šlehání
    máslo 40g
    houby 30g lesní, sušené
    cibule 2ks
    vejce 2ks
    kopr 1svazek
    mrkev 1ks
    celer ½ ks
    brambor 1ks
    ocet 2lžíce
    cukr krupice 2lžíce
    pepř bílý
Pokyny
  1. Sušené houby namočíme do studené vody.
  2. Lístky kopru obereme od stonků, kořenovou zeleninu a cibuli očistíme a nakrájíme nahrubo.
  3. V hrnci si rozpustíme máslo a opečeme na něm kořenovou zeleninu, cibuli a stonky z kopru. Opékáme přibližně 5 minut.
  4. Sušené houby scedíme a vodu z hub využijeme do zeleninového základu.
  5. Přilijeme kuřecí vývar a vaříme cca 15 minut doměkka.
  6. Zjemníme smetanou a přidáme listy kopru a vymixujeme dohladka.
  7. Přidáme přeceděné sušené houby, a ještě jednu minutu zavaříme.
  8. Dochutíme octem, cukrem, solí a pepřem podle chuti.
  9. Bramboru oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě doměkka.
  10. V rendlíku přivedeme k varu vodu, osolíme a vlijeme 1 lžíci octu.
  11. Metlou utvoříme vír a vyklepneme do něho vajíčko. Pomalu táhneme pod bodem varu, dokud se žloutek neobalí do bílku.
  12. Uvařené brambory na kostky, vložíme do polévky a přidáme pošírované vajíčko.
  13. Dozdobíme snítky kopru.

Obsah kelímku od smetany stačí pořádně vyprázdnit a může putovat do kontejneru na plasty označeného žlutou samolepkou, hliníková víčka vytřídíme nejlépe do sběrných nádob na kovy. Pokud byla smetana v nápojovém kartonu, vytřídíme prázdný a sešlápnutý/zmačkaný obal do sběrné nádoby označené oranžovou samolepkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*