Kulajda je klasická česká polévka, která je ideální jak pro rodinné obědy, tak pro slavnostní večeře. Vůně kopru a hub nás přenese do srdce českých lesů. Připravte si tradiční českou polévku podle receptu na Jakvkuchyni.cz.
|
Kulajda je klasická česká polévka, která je ideální jak pro rodinné obědy, tak pro slavnostní večeře. Vůně kopru a hub nás přenese do srdce českých lesů. Připravte si tradiční českou polévku podle receptu na Jakvkuchyni.cz.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Sušené houby namočíme do studené vody.
- Lístky kopru obereme od stonků, kořenovou zeleninu a cibuli očistíme a nakrájíme nahrubo.
- V hrnci si rozpustíme máslo a opečeme na něm kořenovou zeleninu, cibuli a stonky z kopru. Opékáme přibližně 5 minut.
- Sušené houby scedíme a vodu z hub využijeme do zeleninového základu.
- Přilijeme kuřecí vývar a vaříme cca 15 minut doměkka.
- Zjemníme smetanou a přidáme listy kopru a vymixujeme dohladka.
- Přidáme přeceděné sušené houby, a ještě jednu minutu zavaříme.
- Dochutíme octem, cukrem, solí a pepřem podle chuti.
- Bramboru oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě doměkka.
- V rendlíku přivedeme k varu vodu, osolíme a vlijeme 1 lžíci octu.
- Metlou utvoříme vír a vyklepneme do něho vajíčko. Pomalu táhneme pod bodem varu, dokud se žloutek neobalí do bílku.
- Uvařené brambory na kostky, vložíme do polévky a přidáme pošírované vajíčko.
- Dozdobíme snítky kopru.
Obsah kelímku od smetany stačí pořádně vyprázdnit a může putovat do kontejneru na plasty označeného žlutou samolepkou, hliníková víčka vytřídíme nejlépe do sběrných nádob na kovy. Pokud byla smetana v nápojovém kartonu, vytřídíme prázdný a sešlápnutý/zmačkaný obal do sběrné nádoby označené oranžovou samolepkou.