Česká klasika, která nikdy nezklame a mají ji rádi malí i velcí. Vyzkoušejte kuře na paprice se slaninou a pořádnou dávkou papriky podle receptu na Jakvkuchyni.cz!
|
Česká klasika, která nikdy nezklame a mají ji rádi malí i velcí. Vyzkoušejte kuře na paprice se slaninou a pořádnou dávkou papriky podle receptu na Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
35 minut
|
Chod
|
Suroviny
kuře
1,5kg
vývar
1,2l
kuřecí
papriky
300g
červené
smetana
150g
ke šlehání
slanina
150g
cibule
1ks
velká
mletá paprika
2lžíce
sladká maďarská
dětské krupice
2lžíce
na zahuštění
|
Pokyny
- Kuře uvaříme v osolené vodě, aby šlo maso dobře od kosti. Pokud chceme čas vaření zkrátit, použijeme tlakový hrnec nebo kuře rozdělíme na několik menších kusů.
- Vařené kuře dáme bokem a maso obereme.
- Vývar schováme na později.
- V hrnci opečeme nakrájenou slaninu spolu s cibulí (olej není třeba přidávat, protože ze slaniny se tuk uvolní).
- Přidáme nakrájené červené papriky a zhruba 15 minut společně pozvolna restujeme, aby papriky změkly.
- Nakonec přidáme sladkou papriku (pro dospělé můžeme přidat také špetku pálivé) a necháme asi 3 minuty rozvonět (dáváme pozor, aby se paprika nepřipálila, jinak by zhořkla).
- Nakonec zalijeme vývarem a necháme vařit asi 30 minut.
- Poté omáčku rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem, případně ještě přelijeme přes cedník, abychom se zbavili zbytků slupek od paprik.
- Na závěr omáčku zjemníme šlehačkou, osolíme, opepříme a zahustíme krupičkou.
- Vše společně krátce povaříme, do omáčky vrátíme obrané maso a podáváme s noky, těstovinami, rýží nebo houskovými knedlíky.
Obsah plastového kelímku od smetany pořádně vyprázdníme (stačí důkladně vyškrábat lžičkou, nebo můžeme vytřít například použitou papírovou kuchyňskou utěrku) a může putovat do žlutého kontejneru. Hliníková víčka vytřídíme nejlépe do sběrných nádob na kovy. Odpad z kovů můžeme v některých obcích třídit v rámci tzv. vícekomoditního sběru odpadu spolu s jiným druhem odpadu, nezapomínejte se proto řídit informacemi uvedenými na samolepkách.