Pro mnoho lidí je kuřecí řízek až příliš obyčejný a fádní…, jednoduše z něj ale můžeme udělat pořádný gurmánský zážitek! Vyzkoušejte si tento tradiční ukrajinský recept s Jakvkuchyni.cz!
|
Pro mnoho lidí je kuřecí řízek až příliš obyčejný a fádní…, jednoduše z něj ale můžeme udělat pořádný gurmánský zážitek! Vyzkoušejte si tento tradiční ukrajinský recept s Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
35 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Nejprve si připravíme bylinkové máslo - máslo necháme chvíli povolit, přidáme k němu nasekané bylinky, prolisovaný česnek, půl lžičky soli a pepř.
- Celou směs poté důkladně promícháme.
- Z ochuceného másla vytvarujeme váleček a dáme do lednice ztuhnout (alespoň na 30 minut).
- Kuřecí řízky očistíme. Poté seřízneme jejich svrchní část tak, že nám z každého prsa vzniknou dva řízky - jeden větší a jeden menší.
- Maso důkladně rozklepeme a osolíme. Stejným způsobem nachystáme i zbývající maso.
- Ztuhlé máslo nakrájíme na 4 kousky.
- Vezmeme vždy menší z řízků a máslo do něj zabalíme. Tento vzniklý “balíček” poté smotáme do většího kusu tak, aby máslo ze všech stran pokrývalo maso a nemělo při smažení kudy vytéct ven.
- Takto připravené pořádně umačkáme a obalíme v trojoobalu - hladká mouka, vejce, strouhanka a nakonec ještě umačkáme, aby balíčky pěkně držely.
- V hlubší pánvi, nebo v hrnci, rozehřejeme větší množství oleje a řízky v něm usmažíme dozlatova.
- Poté je přendáme do pekáče a dáme dopéct do předehřáté trouby na 180 °C asi na 10 minut.
TIP od Jakvkuchyni.cz: Řízky podáváme s bramborovou kaší, kterou můžeme ozdobit zbývajícím bylinkovým máslem.
Pokud si koupíme kuřecí maso v plastovém obalu, nezapomene ho vytřídit do žlutého kontejneru na plasty. Prázdné láhve od oleje můžeme použít ke sbírání vychladlých kuchyňských olejů, které jsme použili například ke smažení či fritování a až se naplní, vytřídíme je do speciálních sběrných nádob. Více v článku Jak třídit oleje, léky, elektrospotřebiče a baterie?.