Řízky patří k snad největší klasice v naší kuchyni. A možná i proto jej dokážeme připravit na mnoho způsobů. Inspirujte se na Jakvkuchyni.cz receptem, ve kterém je klasický trojobal doplněn chutěmi italských bylinek a parmazánu. Šťavnatost řízky získají díky pikantní a nasládlé omáčce z jablek a dýně. Jak na to?
|
Řízky patří k snad největší klasice v naší kuchyni. A možná i proto jej dokážeme připravit na mnoho způsobů. Inspirujte se na Jakvkuchyni.cz receptem, ve kterém je klasický trojobal doplněn chutěmi italských bylinek a parmazánu. Šťavnatost řízky získají díky pikantní a nasládlé omáčce z jablek a dýně. Jak na to?
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
45 minut
|
Chod
|
Suroviny
kuřecí maso
800gramů
prsa
olej
250ml
na smažení
jablka
250gramů
dýně
250gramů
Hokkaidó
hladká mouka
120gramů
strouhanka
120gramů
parmazán
120gramů
máslo
25gramů
med
3lžíce
vejce
2ks
voda
2lžíce
česnek
1lžička
sušený
italské bylinky
1lžička
citrón
1ks
sůl
1lžíčka
černý pepř
1lžička
tymián
1lžička
sušený
|
Pokyny
- Kuře očistíme, naklepeme maso, pokrájíme na malé řízky, osolíme a opepříme.
- Připravíme si tři misky – do jedné nasypeme mouku, do druhé strouhanku s nastrouhaným parmazánem, sušeným česnekem a bylinkami a ve třetí rozmícháme vejce se dvěma lžícemi vody.
- Kuřecí kousky postupně obalujeme v mouce, vejcích a nakonec ve strouhankové směsi.
- Olej rozehřejeme na pánvi a kuře pomalu smažíme z každé strany dozlatova.
Dip
- Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme.
- Dýni oloupeme, vydlabeme semínka a pak ji nakrájíme na malé kousky.
- Dýni podusíme s trochou vody a špetkou soli v kastrůlku.
- Jakmile je měkká, přidáme jablka, med, máslo a zázvor.
- Pomalu dusíme ještě dalších 5 minut.
- Nakonec směs rozmixujeme a dochutíme 2 lžícemi citronové šťávy.