Kvašené houby

Kvašení je netradiční způsob konzervace hub. Díky fermentaci jsou houby lépe stravitelné, chutnější a navíc jsou zdrojem bakterií mléčného kvašení, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Pokud najdeme dostatek hub a máme chuť experimentovat, není nic snazšího, než vyzkoušet recept na  Jakvkuchyni.cz.
Kvašení je netradiční způsob konzervace hub. Díky fermentaci jsou houby lépe stravitelné, chutnější a navíc jsou zdrojem bakterií mléčného kvašení, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Pokud najdeme dostatek hub a máme chuť experimentovat, není nic snazšího, než vyzkoušet recept na  Jakvkuchyni.cz.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
1 kg
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
20 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    houby 1kg očištěné
    jogurt lžíce bílý, kvalitní
    kopr čerstvý, mražený nebo sterilovaný
Pokyny
  1. Houby důkladně očistíme. Dle velikosti je nakrájíme na hrubo.
  2. Povaříme v osolené vodě 3 - 5 minut, scedíme a necháme vychladnout.
  3. Připravíme si nálev: do 1 litru vody dáme 5 lžiček soli a koření. Krátce povaříme a necháme vychladnout.
  4. Do připravené nádoby dáme na dno kolečka cibule, křen a česnek. Naneseme vrstvu hub a kopr. Takto zeleninu a houby vrstvíme, dokud není sklenice plná.
  5. Do vychladlého nálevu zamícháme lžíci jogurtu.
  6. Zalijeme houby nálevem tak, aby byly úplně potopené a takto připravené zakryjeme talířkem a zatížíme.
  7. Necháme v pokojové teplotě kvasit 3 - 5 týdnů.

Odpad vzniklý očištěním hub a další zeleniny při přípravě na kvašení patří na kompost nebo do nádob na bioodpad. Nádoby na kvašení může opakovaně používat, není je třeba vyhazovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*