Kvašení je netradiční způsob konzervace hub. Díky fermentaci jsou houby lépe stravitelné, chutnější a navíc jsou zdrojem bakterií mléčného kvašení, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Pokud najdeme dostatek hub a máme chuť experimentovat, není nic snazšího, než vyzkoušet recept na Jakvkuchyni.cz.
|
Kvašení je netradiční způsob konzervace hub. Díky fermentaci jsou houby lépe stravitelné, chutnější a navíc jsou zdrojem bakterií mléčného kvašení, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Pokud najdeme dostatek hub a máme chuť experimentovat, není nic snazšího, než vyzkoušet recept na Jakvkuchyni.cz.
|
Porce
1 kg
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Suroviny
houby
1kg
očištěné
slaný nálev
1l
jogurt
lžíce
bílý, kvalitní
kopr
čerstvý, mražený nebo sterilovaný
|
Pokyny
- Houby důkladně očistíme. Dle velikosti je nakrájíme na hrubo.
- Povaříme v osolené vodě 3 - 5 minut, scedíme a necháme vychladnout.
- Připravíme si nálev: do 1 litru vody dáme 5 lžiček soli a koření. Krátce povaříme a necháme vychladnout.
- Do připravené nádoby dáme na dno kolečka cibule, křen a česnek. Naneseme vrstvu hub a kopr. Takto zeleninu a houby vrstvíme, dokud není sklenice plná.
- Do vychladlého nálevu zamícháme lžíci jogurtu.
- Zalijeme houby nálevem tak, aby byly úplně potopené a takto připravené zakryjeme talířkem a zatížíme.
- Necháme v pokojové teplotě kvasit 3 - 5 týdnů.
Odpad vzniklý očištěním hub a další zeleniny při přípravě na kvašení patří na kompost nebo do nádob na bioodpad. Nádoby na kvašení může opakovaně používat, není je třeba vyhazovat.