Květáková polévka se žloutkem

Květák patří podobně jako např. brokolice k tzv. superpotravinám a to díky tomu, že obsahuje malé množství sacharidů a tuků. Kromě toho je plný vitamínů a minerálů. Zkuste si připravit lahodnou květákovou polévku.
Květák patří podobně jako např. brokolice k tzv. superpotravinám a to díky tomu, že obsahuje malé množství sacharidů a tuků. Kromě toho je plný vitamínů a minerálů. Zkuste si připravit lahodnou květákovou polévku.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
2 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    květák 1ks
    máslo 30g
    mouka 40g hladká
    mléko 200ml
    voda 900ml
    bujón 1kostka zeleninový
    vejce 1ks žloutek
Pokyny
  1. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vroucí vodou, dobře rozmícháme a asi 15 minut povaříme.
  2. Květák omyjeme, rozebereme na malé růžičky, vložíme je do polévky a uvaříme.
  3. Pokud chceme vytvořit lehčí variantu, nepoužijeme jíšku, ale pořádně rozvaříme košťály a těmi polévku zahustíme.
  4. Potom přidáme rozlámanou kostku bujonu, mléko, osolíme, ochutíme muškátovým květem a dovaříme.
  5. Nakonec vlijeme rozšlehaný žloutek, vidličkou ho rozmícháme a necháme srazit.
  6. Polévku posypeme nasekanou petrželkou.

Papírové krabice od mléka nazýváme nápojovými kartony. Organizovaný sběr těchto obalů probíhá již v mnoha městech a obcích v celé ČR. Pokud budete mít karton doma uložený delší dobu, je dobré jej vymýt, aby se zbytek mléka nezkazil.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*