Květák patří podobně jako např. brokolice k tzv. superpotravinám a to díky tomu, že obsahuje malé množství sacharidů a tuků. Kromě toho je plný vitamínů a minerálů. Zkuste si připravit lahodnou květákovou polévku.
|
Květák patří podobně jako např. brokolice k tzv. superpotravinám a to díky tomu, že obsahuje malé množství sacharidů a tuků. Kromě toho je plný vitamínů a minerálů. Zkuste si připravit lahodnou květákovou polévku.
|
Porce
2 porce
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vroucí vodou, dobře rozmícháme a asi 15 minut povaříme.
- Květák omyjeme, rozebereme na malé růžičky, vložíme je do polévky a uvaříme.
- Pokud chceme vytvořit lehčí variantu, nepoužijeme jíšku, ale pořádně rozvaříme košťály a těmi polévku zahustíme.
- Potom přidáme rozlámanou kostku bujonu, mléko, osolíme, ochutíme muškátovým květem a dovaříme.
- Nakonec vlijeme rozšlehaný žloutek, vidličkou ho rozmícháme a necháme srazit.
- Polévku posypeme nasekanou petrželkou.
Papírové krabice od mléka nazýváme nápojovými kartony. Organizovaný sběr těchto obalů probíhá již v mnoha městech a obcích v celé ČR. Pokud budete mít karton doma uložený delší dobu, je dobré jej vymýt, aby se zbytek mléka nezkazil.