Svíčková omáčka je bezesporu jeden z pokladů naší národní kuchyně! Vařit ji podle klasického receptu může ale právě pro svoji náročnost odradit mnoho kuchařů. K dobré svíčkové však nevede jen dlouhá cesta.
Zkuste “rychlou svíčkovou” podle Jakvkuchyni.cz!
|
Svíčková omáčka je bezesporu jeden z pokladů naší národní kuchyně! Vařit ji podle klasického receptu může ale právě pro svoji náročnost odradit mnoho kuchařů. K dobré svíčkové však nevede jen dlouhá cesta.
Zkuste “rychlou svíčkovou” podle Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
- V hrnci rozehřejeme 1 lžíci ghí. Zpěníme na něm nakrájenou cibuli a slaninu.
- Přisypeme tymián a ještě malou chvíli společně opékáme, aby se rozvoněl.
- Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kostičky.
- Přidáme k cibulovému základu a společně opékáme asi 20 minut (pozor, zelenina se nesmí připálit).
- Nakonec přidáme cukr a ocet a ještě chvíli povaříme, aby se ocet odpařil.
- Základ omáčky zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a nové koření, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni vaříme, dokud zelenina nezměkne.
- Nakonec omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, zjemníme smetanou a dochutíme solí, pepřem a několika kapkami citronové šťávy.
Tip od Jakvkuchyni.cz: při přípravě svíčkové, nemusíme vždy nutně použít hovězí maso. Rychlou svíčkovou si můžeme připravit z hovězího vývaru, servírovat ji můžeme třeba s restovaným kuřecím masem, nebo jako bezmasou verzi. Pokud přeci jen chceme tradiční z hovězího masa, přípravu můžeme urychlit vařením v tlakovém hrnci, kdy kromě času spoříme také náklady za energie.
Obsah kelímku od smetany stačí pořádně vyprázdnit (vylít, nebo třeba vytřít použitou papírovou kuchyňskou utěrku) a může putovat do žlutého kontejneru. Hliníková víčka je nejlepší zmačkat a průběžně z nich dělat “hliníkovou kuličku”, kterou pak spolu s dalším kovovým odpadem vytřídíme do sběrných nádob na kovy.