Vynikající a vláčnou kefírovou buchtu známe zřejmě všichni. Recept jsme upravili a upekli jsme znamenitý dort. Je plný lahodného čokoládového krému a o ozdobený malinami - chutná prostě báječně!. A že výsledek stojí skutečně za to, tak to si pojďte podle receptu Jakvkuchyni.cz vyzkoušet, nebudete litovat! Jak na to?
|
Vynikající a vláčnou kefírovou buchtu známe zřejmě všichni. Recept jsme upravili a upekli jsme znamenitý dort. Je plný lahodného čokoládového krému a o ozdobený malinami - chutná prostě báječně!. A že výsledek stojí skutečně za to, tak to si pojďte podle receptu Jakvkuchyni.cz vyzkoušet, nebudete litovat! Jak na to?
|
Suroviny
Korpus (průměr formy 16 cm)
kefír
500ml
cukr krupice
300g
hladká mouka
300g
olej
200ml
polohrubá mouka
150 g
holandské kakao
3lžíce
prášek do pečiva
2ks
vejce
2ks
sůl
1špetka
Krém
Mascarpone
500g
smetana
150ml
čokoláda
100g
hořká
cukr moučka
5lžic
Dozdobení a forma
maliny
čerstvé
máslo
na vymazání formy
hrubá mouka
na vysypání formy
|
Pokyny
- Troubu předehřejeme na 170 °C.
- Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou, nebo vyložíme pečicím papírem.
- Do mísy prosejeme obě mouky, přidáme cukr, kakao, prášky do pečiva a sůl a vše dobře promícháme, aby se hrudky kakaa rozdrobily.
- Ve druhé míse smícháme vejce, kefír a olej a opět vše dobře promícháme.
- Následně tekutou směs postupně zamícháváme do sypké směsi – těsto by mělo být tekutější.
- Těsto vlijeme do formy a pečeme cca 40 – 50 minut – záleží, jaký průměr formy použijeme a jak vysoké tak těsto bude.
- Zda je korpus upečený můžeme vyzkoušet pomocí špejle – jakmile se těsto nebude lepit, je hotovo.
- Vyndáme z trouby a necháme zcela vychladnout.
- Jakmile bude korpus úplně studený, vyndáme ho z formy a pomocí ostrého nože jej rozřízneme na 3-4 části.
- Každou část zabalíme do potravinové fólie a dáme přes noc do lednice (korpus krásně zkřehne a lépe se s ním bude pracovat).
- Druhý den si připravíme krém.
- Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
- Mascarpone vložíme do mísy robota, prosejeme moučkový cukr a necháme chvilku prošlehat.
- Následně vlijeme vychladnutou čokoládu a postupně šleháme.
- Nakonec pomalu přiléváme smetanu a šleháme, dokud nevznikne hladký krém.
- Korpusy vyndáme z lednice.
- Na spodní korpus naneseme část krému, přiložíme druhý korpus a opět naneseme část krému.
- Vše dozdobíme malinami.
- Nakonec přiklopíme posledním korpusem a celý dort pomažeme zbylým krémem.