“Linecké” patří mezi nejoblíbenější cukroví. Skvěle k němu ladí kyselejší džemy, ale také různé krémy. Vyzkoušet lze třeba pistáciový, karamelový nebo s vaječným likérem! Nenechte si ujít recepty na linecké cukroví s třemi různými náplněmi na Jakvkuchyni.cz!
|
“Linecké” patří mezi nejoblíbenější cukroví. Skvěle k němu ladí kyselejší džemy, ale také různé krémy. Vyzkoušet lze třeba pistáciový, karamelový nebo s vaječným likérem! Nenechte si ujít recepty na linecké cukroví s třemi různými náplněmi na Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
20 ks lineckého
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Suroviny
Linecké cukroví
mouka
350g
hladká
cukr
120g
moučka
máslo
250g
změklé
žloutky
3ks
citrónová kůra
1/2lžičky
sušená
Pistáciový krém
máslo
100g
změklé
Pistáciový krém
80g
cukr
50g
Krém z vaječného likéru
máslo
150g
vaječný likér
6lžic
cukr
30g
moučkový
vanilka
1špetka
|
Pokyny
Linecké cukroví
- Hladkou mouku prosejeme do mísy. Dále do mísy prosejeme také moučkový cukr.
- Nyní přidáme vanilku, citronovou kůru, změklé máslo a žloutky. Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme do druhého dne odpočinout v lednici.
- Z odpočatého těsta vyválíme tenkou placku a z ní vykrajujeme požadované tvary.
- Linecké pečeme na 160°C asi 15 minut. Cukroví nesmí zhnědnout.
Pistáciový krém
- Do mísy dáme změklé máslo, pistáciový krém a cukr.
- Vše prošleháme.
- Krém poté dáme na chvíli vychladit.
Karamelový krém
- Do mísy dáme změklé máslo a přidáme karamelové salko, prošleháme a poté necháme krém vychladit.
Krém z vaječného likéru
- V míse utřeme změklé máslo, vanilku a cukr.
- Promícháme a postupně začneme přidávat likér.
- Krém důkladně prošleháme a poté ho necháme vychladit.
Klasické máslo se obvykle prodává v obalu tvořeném papírovou a hliníkovou vrstvou. Tento obal patří do směsného odpadu. Nezapomeňme při úklidu po vaření vytřídit odpad. Plata od vajec můžeme vytřídit do papírového odpadu. Skořápky od vajec, slupky od česneku a další bioodpad patří do kompostu, nebo do sběrných nádob na bioodpad. Tříděním odpadu snižujeme naši uhlíkovou stopu.