Linecký dort, nebo koláč, patří ke klasice rakouské kuchyně a nese název podle města Lince. Je dokonce považován za nejstarší dort na světě. Jeho zvláštnost spočívá v křehkém těstě, které se připravuje s ořechy (většinou mletými mandlemi, nebo lískovými ořechy). Na rozdíl od těsta, jež označujeme jako linecké, má těsto na linecký dort odlišný podíl mouky, másla a cukru. Koláč je plněný nakyslou rybízovou marmeládou a zdobený mřížkou z těsta.
|
Linecký dort, nebo koláč, patří ke klasice rakouské kuchyně a nese název podle města Lince. Je dokonce považován za nejstarší dort na světě. Jeho zvláštnost spočívá v křehkém těstě, které se připravuje s ořechy (většinou mletými mandlemi, nebo lískovými ořechy). Na rozdíl od těsta, jež označujeme jako linecké, má těsto na linecký dort odlišný podíl mouky, másla a cukru. Koláč je plněný nakyslou rybízovou marmeládou a zdobený mřížkou z těsta.
|
Porce
Koláčová forma 22 cm
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Lískové ořechy či mandle rozemeleme a na pánvičce nasucho opražíme.
- Máslo promícháme s cukrem.
- Přidáme prosetou mouku, kterou smícháme s práškem do pečiva, vanilkou, skořicí, hřebíčkem a opraženými oříšky.
- Následně přidáme vejce a vytvoříme hladké těsto.
- Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici odpočinout 30 – 60 minut.
- Troubu předehřejeme na 190°C.
- Jakmile těsto vyndáme z lednice, rozdělíme je na 4 části.
- Tři čtvrtiny těsta vyválíme do výšky cca 1,5 cm, můžeme přenést do formy vyložené pečicím papírem, nebo na plech vyložený pečicím papírem, a těsto pomocí nože vykrojíme na daný průměr.
- Takto připravený základ dortu potřeme marmeládou.
- Ze zbylého těsta vytvarujeme roličky, kterými olemujeme okraj koláče a na povrchu vytvoříme mřížku.
- Na závěr potřeme vajíčkem a po stranách posypeme mandlovými plátky.
- Dort pečeme 40 – 45 minut.