Lokše, tedy nasucho opečené placky z vařených brambor, si představíme spíš jako přílohu k zelí a pečené huse. Využití si však zaslouží i ve sladké kuchyni. Zejména v kombinaci se švestkami a mákem vznikne vynikající a originální dezert. Jak na to prozradí recept na Jakvkuchyni.cz!
|
Lokše, tedy nasucho opečené placky z vařených brambor, si představíme spíš jako přílohu k zelí a pečené huse. Využití si však zaslouží i ve sladké kuchyni. Zejména v kombinaci se švestkami a mákem vznikne vynikající a originální dezert. Jak na to prozradí recept na Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
8 porcí
|
Doba přípravy
60 minut
|
Chod
|
Pokyny
Švestkový rozvar
- Nejprve si připravíme švestkový rozvar.
- Vypeckované švestky dáme do kastrůlku, zalijeme 50 ml vody a přivedeme k varu. Přidáme cukr, koření a mícháme, dokud směs nezhoustne a voda se neodpaří.
- Poté přimícháme povidla a rum, případně můžeme ještě dosladit.
- Odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
Lokše
- Vychladlé uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle do mísy, přidáme sádlo.
- Osolíme a přisypáváme postupně mouku.
- Vypracujeme hladké těsto.
- Těsto rozdělíme na stejné kousky (6 – 8 ks) a každý kousek rozválíme na pomoučeném válu na tenkou placku (cca 2 mm).
- Každou placku opečeme na sucho na rozpálené pánvi z obou stran – opékáme, než se začnou tvořit tmavé puchýře.
- Opečenou placku potřeme z obou stran sádlem, odložíme na talíř a přiklopíme mísou nebo talířem, aby nevychladly a nevyschly.
- Lokše naplníme švestkovým rozvarem, zamotáme posypeme mákem smíchaným s cukrem.
Co se slupkami od brambor? Můžeme je vytřídit do kompostu, nebo do sběrných nádob na bioodpad. A také si můžeme udělat dobrotu! Pořádně je umyjeme, pokapeme olivovým olejem, okořeníme dle chuti a vložíme na pečicím papíru do trouby. Pečeme při 200 °C asi 10 minut. Vařte beze zbytku - více tipů v seriálu Vaříme beze zbytku na Jakvkuchyni.cz!