Makronky jako z Francie

Abychom si na makronkách pochutnali, nemusíme hned kupovat letenky do Paříže. Makronky s příchutí Francie si můžeme snadno připravit doma podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
Abychom si na makronkách pochutnali, nemusíme hned kupovat letenky do Paříže. Makronky s příchutí Francie si můžeme snadno připravit doma podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
15 makronek
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
45 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    cukr 200g moučkový
    mouka 110g mandlová
    bílek 90g pokojové teploty
    cukru 50g krupice
    potravinářské barvivo gelové, pokud chceme makronky barevné
Náplň
    čokoláda 100g bílá
    smetana 100ml ke šlehání
Pokyny
  1. Mandlovou mouku a moučkový cukr prosejeme přes jemné síto. 
  2. Z bílků a cukru krupice vyšleháme sníh.
  3. Následně přidáme barvivo a směs šleháme, dokud není sníh tuhý. 
  4. Do sněhu ručně přimícháme moučkový cukr a mandlovou mouku. 
  5. Celou směs mícháme dostatečně dlouho, aby se celá hmota hezky spojila. Pokud pomalu stéká ze stěrky, je hotová.
  6. Směs naplníme do cukrářského sáčku s plochou špičkou a na pečicím papíře vytváříme stejně velká kolečka.
  7. Nyní rázně bouchneme plechem o stůl, zbavíme se tak vzduchových bublin v těstě. Můžeme i opakovat.
  8. Makronky musí být na povrchu úplně hladké. Každá vzduchová bublina nebo hrudka cukru se projeví na vzhledu upečené makronky a může nám výsledek zcela pokazit.
  9. Makronky necháme přibližně 25 minut v pokojové teplotě odpočinout.
  10. V mezičase si necháme rozehřát troubu na 150 °C a makronky pečeme asi 18 minut.
  11. Každý plech makronek pečeme samostatně.
  12. Během pečení troubu nikdy neotvíráme - makronky kontrolujeme vždy jen přes sklo.
  13. Necháme je vystydnout a pak je opatrně sundaváme z pečicího papíru.
  14. Náplň připravíme tak, že ohřejeme smetanu a následně přidáme čokoládu - směs se nesmí vařit.
  15. Důkladně promícháme a necháme zchladit.
  16. K plnění makronek využijeme opět potravinářský sáček.

TIP od Jakvkuchyni.cz: Makronky nemusíme dělat pouze z mandlí. Můžeme se inspirovat například v Indii, kde používají namísto mandlí kešu, v Japonsku zase arašídy.
Vyzkoušet můžeme také mouku z vlašských či pekanových ořechů. Stejně je tomu i s náplní, kde můžeme experimentovat a místo tradičního ganache můžeme makronky naplnit jakoukoliv dostatečně pevnou náplní.
Například v USA se tradičně používá jako náplň makronky arašídové máslo, můžeme ale použít třeba mascarpone s ovocem, marmeládu nebo klidně obojí.

Obsah kelímku od smetany stačí pořádně vyprázdnit (vylít, můžeme vytřít například použitou papírovou kuchyňskou utěrku) a zmačkaný či sešlápnutý ho můžeme vytřídit do žlutého kontejneru, hliníková víčka vytřídíme nejlépe do sběrných nádob na kovy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*