Abychom si na makronkách pochutnali, nemusíme hned kupovat letenky do Paříže. Makronky s příchutí Francie si můžeme snadno připravit doma podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
Abychom si na makronkách pochutnali, nemusíme hned kupovat letenky do Paříže. Makronky s příchutí Francie si můžeme snadno připravit doma podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
15 makronek
|
Doba přípravy
45 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Mandlovou mouku a moučkový cukr prosejeme přes jemné síto.
- Z bílků a cukru krupice vyšleháme sníh.
- Následně přidáme barvivo a směs šleháme, dokud není sníh tuhý.
- Do sněhu ručně přimícháme moučkový cukr a mandlovou mouku.
- Celou směs mícháme dostatečně dlouho, aby se celá hmota hezky spojila. Pokud pomalu stéká ze stěrky, je hotová.
- Směs naplníme do cukrářského sáčku s plochou špičkou a na pečicím papíře vytváříme stejně velká kolečka.
- Nyní rázně bouchneme plechem o stůl, zbavíme se tak vzduchových bublin v těstě. Můžeme i opakovat.
- Makronky musí být na povrchu úplně hladké. Každá vzduchová bublina nebo hrudka cukru se projeví na vzhledu upečené makronky a může nám výsledek zcela pokazit.
- Makronky necháme přibližně 25 minut v pokojové teplotě odpočinout.
- V mezičase si necháme rozehřát troubu na 150 °C a makronky pečeme asi 18 minut.
- Každý plech makronek pečeme samostatně.
- Během pečení troubu nikdy neotvíráme - makronky kontrolujeme vždy jen přes sklo.
- Necháme je vystydnout a pak je opatrně sundaváme z pečicího papíru.
- Náplň připravíme tak, že ohřejeme smetanu a následně přidáme čokoládu - směs se nesmí vařit.
- Důkladně promícháme a necháme zchladit.
- K plnění makronek využijeme opět potravinářský sáček.
TIP od Jakvkuchyni.cz: Makronky nemusíme dělat pouze z mandlí. Můžeme se inspirovat například v Indii, kde používají namísto mandlí kešu, v Japonsku zase arašídy.
Vyzkoušet můžeme také mouku z vlašských či pekanových ořechů. Stejně je tomu i s náplní, kde můžeme experimentovat a místo tradičního ganache můžeme makronky naplnit jakoukoliv dostatečně pevnou náplní.
Například v USA se tradičně používá jako náplň makronky arašídové máslo, můžeme ale použít třeba mascarpone s ovocem, marmeládu nebo klidně obojí.
Obsah kelímku od smetany stačí pořádně vyprázdnit (vylít, můžeme vytřít například použitou papírovou kuchyňskou utěrku) a zmačkaný či sešlápnutý ho můžeme vytřídit do žlutého kontejneru, hliníková víčka vytřídíme nejlépe do sběrných nádob na kovy.