Odpalované těsto si většina spojí hlavně s věnečky. Je ale skvělé i na ovocné knedlíky. Výborně se hodí hlavně na tvrdší ovoce jako jsou meruňky nebo švestky. Klasickou posypku z tvarohu, cukru a másla můžeme nahradit opečenou strouhankou se skořicí, do které můžeme přidat i nadrobno namleté oříšky.
|
Odpalované těsto si většina spojí hlavně s věnečky. Je ale skvělé i na ovocné knedlíky. Výborně se hodí hlavně na tvrdší ovoce jako jsou meruňky nebo švestky. Klasickou posypku z tvarohu, cukru a másla můžeme nahradit opečenou strouhankou se skořicí, do které můžeme přidat i nadrobno namleté oříšky.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Nejprve svaříme mléko se špetkou soli a máslem.
- Pak přidáme mouku a při mírném varu mícháme, dokud nevznikne husté těsto, které se nebude lepit na vařečku ani hrnec.
- Těsto necháme chvíli vychladnout a zapracujeme do něj vejce.
- Na pomoučněném vále z těsta vyválíme tenkou placku, nakrájíme ji na kousky, do kterých balíme celé (předem omyté meruňky).
- Knedlíky vaříme ve vodě dle velikosti asi 8 minut.
- Na talíři knedlíky ozdobíme tvarohem, moučkovým cukrem a rozpuštěným máslem, příp. i smetanou.
TIP
Na suché pánvi můžeme opéct strouhanku, do které přidáme cukr, příp. trochu skořice. Můžeme přidat i namleté ořechy dle toho, jakým ovocem jsou knedlíky naplněny.
Klasické máslo se obvykle prodává v obalu tvořeném papírovou a hliníkovou vrstvou. Tento kombinovaný obal patří do směsného odpadu. Plata od vajec třídíme do kontejneru na papír. Skořápky od vajec je možné třídit do bioodpadu, stejně tak tam patří odřezky od meruněk, pecky a další biologicky rozložitelný odpad! Bioodpad podle dlouhodobých statistik tvoří cca 25 % objemu našich popelnic a je to velká škoda. Ulehčete skládkám a přírodě, vytříděný bioodpad lze recyklovat v kvalitní zeminu, nebo energeticky využít třeba na výrobu tepla.