Empanadas jsou masem plněné kapsičky, které jsou oblíbené v zemích Jižní Ameriky. Každá země má svoji oblíbenou variantu. Kapsičky se pečou v troubě a jsou ideální k posezení s přáteli, na oslavy, nebo party. Kromě vepřového masa lze pro náplň použít maso hovězí, kuřecí nebo tuňáka. Záleží na nás. Jak na mexické empanadas s náplní s vepřového masa?
|
Empanadas jsou masem plněné kapsičky, které jsou oblíbené v zemích Jižní Ameriky. Každá země má svoji oblíbenou variantu. Kapsičky se pečou v troubě a jsou ideální k posezení s přáteli, na oslavy, nebo party. Kromě vepřového masa lze pro náplň použít maso hovězí, kuřecí nebo tuňáka. Záleží na nás. Jak na mexické empanadas s náplní s vepřového masa?
|
Porce
4 – 12 porcí
|
Doba přípravy
90 minut
|
Chod
|
Suroviny
máslo
60gramů
studené
studená voda
8 -10lžic
polohrubá mouka
2hrnky
kypřící prášek
1lžička
sůl
1špetka
Náplň
mleté maso
500gramů
vepřové
rajčata
300gramů
nasekaná
cibule
1ks
větší
chilli paprička
1ks
vejce
1ks
vody
1lžíce
sůl
1špetka
pepř
1špetka
koriandr
1hrst
čerstvý, nasekaný
|
Pokyny
- Nejprve si připravíme těsto.
- V míse smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Rozdrobíme máslo a prsty vytvoříme drobenku.
- Postupně přidáváme po lžících vodu a vždy zapracujeme, aby se těsto spojilo.
- Hmotu přendáme na pomoučený vál a vytvoříme kompaktní těsto, které rozdělíme na 4 díly.
- Ještě rukama prohněteme a vytvoříme z každého kouli, kterou zabalíme do potravinové folie. Necháme odležet asi 30 minut.
- Mezitím, co těsto odpočívá, osmažíme na suché pánvi mleté maso, rozbijeme vařečkou na malé kousky a mícháme asi 5 – 7 minut, dokud neztratí růžovou barvu.
- Přidáme cibuli a chilli a smažíme dalších 5 minut do měkka.
- Přidáme rajčata a vaříme do zhoustnutí asi 12-15 minut.
- Ochutíme solí, pepřem a přidáme koriandr.
- Připravíme si vál, pomoučíme a z odleželého těsta (z každé kuličky) vyválíme placku o průměru asi 20 cm (pokud chceme menší porce, vykrájíme kolečka o průměru cca 10 cm).
- Na placky rozdělíme náplň, vždy jen na 1 polovinu placky a okraje necháme cca 2 cm volné.
- Tyto volné kraje potřeme vodou, placku přeložíme napůl, okraje přitiskneme prsty a poté vidličkou.
- Troubu předehřejeme na 200 °C.
- Plechy vyložíme pečicím papírem a přeneseme na něj empanadas.
- Potřeme je vejcem, které našleháme s vodou.
- Vložíme do trouby a pečeme 30-40 minut do zlatohněda.