Mille-feuille je tradiční francouzský dezert. Jeho název, který získal díky listovému těstu, by se dal přeložit jako „tisíc plátků“. Tradičně jej tvoří tři vrstvy právě listového těsta a plní se žloutkovým krémem „crème pâtissière“. Krém lze nahradit například šlehačkou, nebo krémem z mascarpone, a šlehačky. Přípravu si lze usnadnit a urychlit také použitím již hotového listového těsta, samozřejmě však lze zážitek umocnit domácím listovým těstem.
|
Mille-feuille je tradiční francouzský dezert. Jeho název, který získal díky listovému těstu, by se dal přeložit jako „tisíc plátků“. Tradičně jej tvoří tři vrstvy právě listového těsta a plní se žloutkovým krémem „crème pâtissière“. Krém lze nahradit například šlehačkou, nebo krémem z mascarpone, a šlehačky. Přípravu si lze usnadnit a urychlit také použitím již hotového listového těsta, samozřejmě však lze zážitek umocnit domácím listovým těstem.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
50 minut
|
Chod
|
Suroviny
listové těsto
1balení
cca 300 g
Krém Pâttisière
mléko
300ml
plnotučné
smetana
200ml
žloutky
100gramů
cukr
70gramů
pískový
hladká mouka
50gramů
máslo
50gramů
vanilkový lusk
1ks
cukr
1lžíce
moučka, na posypání
|
Pokyny
- Nejprve připravíme žloutkový krém, protože na jeho vychlazení budeme potřebovat několik hodin.
- Žloutky vyšleháme v kuchyňském robotu a postupně přidáváme cukr.
- Do vyšlehaných žloutků přidáme prosátou hladkou mouku.
- V rendlíku přivedeme do varu mléko, 100 ml smetany a vanilkový lusk. Jakmile se směs vaří, stáhneme z ohně, vyndáme lusk a část směsi vmícháme do žloutků.
- Poté přelijeme zpět do rendlíku.
- Přivedeme na mírném plameni k varu a začneme míchat. Směs necháme vařit několik vteřin, ale dáváme pozor, aby se žloutky nesvařily.
- Hotový krém vlijeme do studené mísy a mícháme metličkou, abychom jej co nejrychleji ochladili.
- Do teplého krému zašleháme máslo a vyšlehanou smetanu, kterou jsme si připravili z druhých 100 ml.
- Promícháme, povrch urovnáme a přikryjeme úplně natěsno potravinářskou fólií (fólie musí být přímo na krému).
- Necháme chladit několik hodin.
- Mezitím, co se krém chladí, upečeme základ z listového těsta.
- Troubu předehřejeme na 220°C.
- Listové těsto rozválíme na plát tenký cca 2 mm.
- Plech vyložíme pečicím papírem, položíme listové těsto a propícháme vidličkou.
- Pečeme přibližně 10 – 15 minut, dokud těsto nezezlátne.
- Ještě než vychladne, nakrájíme hotové těsto na stejně velké plátky (násobek 3)
- Jakmile je krém vychlazený, připravíme dezert.
- Každý kousek se skládá ze 3 vrstev těsta a 2 vrstev krému – na první plátek naneseme cukrářským pytlíkem krém, přikryjeme druhým plátkem, opět naneseme krém a nakonec přikryjeme posledním plátkem.
- Na závěr poprášíme moučkovým cukrem.
- Před podáváním necháme odpočinout v ledničce.