Moravské dvojctihodné koláče

Název těchto koláčů je tak trochu tajuplný, Jakvkuchyni.cz vám ho však odtajní. Dvojctihodné neboli moravské koláče jsou koláče s dvojí náplní. Jedna je uvnitř a druhá nahoře posypaná drobenkou. Dovnitř koláče se zpravidla dává tvarohová náplň, nahoru pak přijdou švestková povidla, marmeláda nebo ovoce. Upečení koláčů je trochu pracnější, ale ne o moc složitější než u klasických koláčů.  Doporučujeme udělat těsto rovnou z dvojité dávky, což vyjde asi na 30 koláčků. Obvykle totiž na talíři pro jejich skvělou chuť nevydrží dlouho. Jak na to?
Název těchto koláčů je tak trochu tajuplný, Jakvkuchyni.cz vám ho však odtajní. Dvojctihodné neboli moravské koláče jsou koláče s dvojí náplní. Jedna je uvnitř a druhá nahoře posypaná drobenkou. Dovnitř koláče se zpravidla dává tvarohová náplň, nahoru pak přijdou švestková povidla, marmeláda nebo ovoce. Upečení koláčů je trochu pracnější, ale ne o moc složitější než u klasických koláčů.  Doporučujeme udělat těsto rovnou z dvojité dávky, což vyjde asi na 30 koláčků. Obvykle totiž na talíři pro jejich skvělou chuť nevydrží dlouho. Jak na to?
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
15 ks
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
2-3 hodiny
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
Kvásek
    mléko 125ml
    droždí 20g
    krupicový cukr 3lžíce
Tvarohová náplň
    tvaroh 250g v papíru
    krupicový cukr 2lžíce
Povidlová náplň
    povidla 250g
    moučkový cukr 2lžíce
    rum 1-2lžíce
Suroviny před pečením a po dopečení
    máslo 50g po dopečení na pomazání
    žloutek 1ks
    mléka 1lžíce před pečením
Pokyny
  1. Nejprve si připravíme kvásek.
  2. Na kvásek ohřejeme všechno mléko a necháme rozpustit cukr. Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice. Necháme vzejít 10 - 15 minut.
  3. Mouky prosejeme, přidáme sůl, cukr, vanilkový cukr.
  4. Po troškách přidáváme máslo, které rozdrobíme v těstě, aby nezbyly žádné velké kousky.
  5. Poté nalijeme kvásek a přidáme žloutky.
  6. Hněteme pomocí háku na hnětení a podsypáváme případně polohrubou mouku. Těsto by se mělo odlepovat od stěn.
  7. Přendáme do mísy, poprášíme hladkou moukou a přikryjeme utěrkou.
  8. Dáme vykynout na 60 - 90 minut na teplé místo.
  9. Na tvarohovou náplň smícháme tvaroh s cukry a žloutky.
  10. Do povidel prosejeme moučkový cukr a přidáme rum.
  11. Na drobenku dáme všechny ingredience do mísy a prsty postupně mneme, až se nám všechno spojí v drobenku. Drobenka by měla být pěkně sypká.
  12. Připravíme si plechy, které vyložíme pečicím papírem.
  13. Troubu předehřejeme na 180°C.
  14. Jakmile je těsto vykynuté, přendáme na pomoučený vál.
  15. Nejlépe je si těsto rozdělit na 2 poloviny.
  16. Každou vyválíme na plát, ze kterého vykrajujeme pomocí hrnečku, nebo skleničky, kolečka.
  17. Do středu každého kolečka dáme cca 1 malou lžičku tvarohové náplně.
  18. Dáme do dlaně, vytvoříme malý pytlíček a okraje k sobě přitlačíme a pomocí obou dlaní vytvarujeme kuličku.
  19. V dostatečném rozestupu pokládáme kuličky na plech.
  20. Střed stlačíme mírně prsty a potom pomocí dna skleničky vytvoříme důlek.
  21. Pomašlujeme žloutkem rozšlehaným s mlékem.
  22. Do důlku rozprostřeme povidla a posypeme drobenkou.
  23. Před pečením necháme ještě cca 15 minut kynout.
  24. Pečeme 20 - 25 minut dozlatova.
  25. Po vytažení z trouby potřeme okraje koláčů ještě rozpuštěným máslem a necháme vychladnout.
  26. Nakonec můžeme ještě pocukrovat moučkovým cukrem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*