Tradiční nejen turecký pokrm z mletého masa a lilku, tentokrát podle řecké receptury.
|
Tradiční nejen turecký pokrm z mletého masa a lilku, tentokrát podle řecké receptury.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
Bešamel
mléko
500ml
bobkový list
2ks
muškátový ořech
1špetka
máslo
40g
hladká mouka
40g
|
Pokyny
- Nejprve je třeba osmažit cuketu, lilek a brambory.
- Všechnu zeleninu pokrájíme na kolečka (ne příliš tenká) a na pánvi v oleji osmažíme.
- Lilek předtím klasicky necháme odležet posypaný solí, aby pustil vodu. Osmažený lilek, cuketu i brambory necháme odležet na papírových utěrkách, abychom se zbavili přebytečného tuku (ideální je osmažit den předtím) a mezitím připravíme masový základ.
- Na pánvi osmahneme cibulku, když zesklovatí, přidáme mleté maso, do kterého jsme přidali sůl, pepř a půl lžičky oregana.
- Na pánvi přidáme k masu postupně všechny ochucovací suroviny: skořice, hřebíček, nové koření a 2-3 stroužky česneku, nikoli prolisovaného, ale pokrájeného na velmi jemné plátky.
- Po chvilce podlijeme již lehce osmahlé maso vínem a necháme všechno víno odpařit.
- Poté přidáme rajčatové pyré z erstvých (nastrouhaných) rajčat a rajčatový protlak, trochu vody.
- Necháme na mírném ohni vařit alespoň hodinu.
- Než se dodělá masová směs, připravíme si bešamel.
- Když je hotová masová směs i bešamel, připravíme si zapékací formu, kterou lehce vymažeme olivovým olejem a začneme skládat nejprve brambory, poté cuketu a lilek, na zeleninu poklademe masovou směs a vše zalijeme bešamelem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180° asi 60 minut.