Dobrá kobliha by měla být nadýchaná jako vánek, se světlým proužkem po obvodu a zlatá na povrchu. Jak si doma upéct lahodné domácí koblihy plněné jahodovým džemem s příchutí vanilky prozradí recept na Jakvkuchyni.cz!
|
Dobrá kobliha by měla být nadýchaná jako vánek, se světlým proužkem po obvodu a zlatá na povrchu. Jak si doma upéct lahodné domácí koblihy plněné jahodovým džemem s příchutí vanilky prozradí recept na Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
25 – 30 koblížků
|
Doba přípravy
25 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Nejdříve si ze 100 g hladké mouky, vlažného mléka a droždí vytvoříme kvásek, který necháme na teplém místě nakynout asi 20 minut.
- Ke kvásku poté přidáme zbytek ingrediencí a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu vykynout.
- Vykynuté těsto rozdělíme na malé dílky, každý by měl mít asi 50 g. Vytvoříme z nich kuličky a necháme pod utěrkou odpočívat ještě přibližně 30 minut.
- V hrnci si rozpálíme olej, do kterého koblížky vkládáme. Před ponořením do oleje z koblih ometeme přebytečnou mouku. Ta by způsobila tvrdou kůrku, kterou na koblihách určitě nechceme.
- Koblížky by měly mít v hrnci dostatek místa, aby mohly volně plavat. Smažíme je 2 až 3 minuty dozlatova.
- Koblížky z oleje vyndejme drátěným sítkem, nikdy ne vidličkou.
- Po vytažení z oleje je necháme okapat na papírové utěrce a ještě teplé je obalíme v cukru.
- Po vychladnutí koblížky z boku jemně nařízneme ostrým nožem a cukrářským sáčkem naplníme jahodovým džemem.
Po smažení koblížků nám zbude cca litr použitého oleje. Kam s ním? Do odpadu ho rozhodně ne! Oleje narušují čističky vod a ucpávají kanalizační čerpadla. Použitý vychladlý olej přelijeme do prázdné sklenice, nebo lahve. Tu odneseme do speciálního kontejneru určeného ke sběru použitých potravinářských tuků a olejů, nebo do sběrného dvora. Plata od vajec můžeme třídit do kontejneru na papír.