Nakládané lesní houby na kyselo

Přebytek hub můžeme využít i tak, že si je naložíme do kyselého láku. Díky tomu je nemusíme spořádat hned, ale až na ně dostaneme chuť. Jak si naložit lesní houby prozradí Jakvkuchyni.cz právě v tomto receptu!
Přebytek hub můžeme využít i tak, že si je naložíme do kyselého láku. Díky tomu je nemusíme spořádat hned, ale až na ně dostaneme chuť. Jak si naložit lesní houby prozradí Jakvkuchyni.cz právě v tomto receptu!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 sklenice
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
25 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    houby 500g lesní
    voda 300ml
    ocet 200ml bílý vinný
    sůl 10g
    pepř 10kuliček černý
    nové koření 5kuliček
    cibule 1ks
    tymián čerstvý
Pokyny
  1. Osolenou vodu dáme vařit.
  2. Mezitím si připravíme lák: do hrnce nalijeme vinný ocet, vodu, cukr krupici, sůl, černý pepř, nové koření, bobkový list a lístečky tymiánu.
  3. Lák prohříváme 5 až 10 minut. 
  4. Nyní nakrájíme houby na kostičky, vložíme je do vroucí osolené vody a zamícháme.
  5. Houby musí být potopené.
  6. Necháme je vařit cca 5 minut, scedíme a propláchneme studenou vodou. 
  7. Než se nám připraví lák, nakrájíme si na tenké plátky cibuli. 
  8. Připravíme si skleněnou uzavíratelnou sklenici, do které vložíme část nakrájené cibule, okapané houby, pak opět cibuli a na ni zase houby.
  9. Vrstvíme až po povrch sklenice. 
  10. Na závěr vše zalijeme lákem.
  11. Nyní můžeme vložit houby do lednice a po vychladnutí zavíčkovat. V takovém případě je potřeba houby sníst do dvou týdnů.

TIP od Jakvkuchyni.cz: pokud chceme, aby nám houby vydržely i půl roku, zavíčkujeme je ještě teplé zavařujemet alespoň po dobu 30 minut při teplotě 85 °C.

Sáčky od koření jsou většinou vyrobené z několika různých vrstev (papír, plastová fólie a hliníková vrstva), které od sebe nelze oddělit. Jedná se tak o tzv. kombinovaný obal. Co s ním, když koření spotřebujeme? Takový prázdný obal patří do směsného odpadu. Obecně je lepší preferovat zboží nakoupené v bezobalových odpadech, kde si jej můžeme koupit na váhu a také použít naše vlastní opakovaně využitelné obaly, nebo kupovat zboží v obalech, které je možné třídit a recyklovat.

Tento recept je součástí seriálu článků nazvaného "Gurmánské vaření beze zbytku". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*