Přebytek hub můžeme využít i tak, že si je naložíme do kyselého láku. Díky tomu je nemusíme spořádat hned, ale až na ně dostaneme chuť. Jak si naložit lesní houby prozradí Jakvkuchyni.cz právě v tomto receptu!
|
Přebytek hub můžeme využít i tak, že si je naložíme do kyselého láku. Díky tomu je nemusíme spořádat hned, ale až na ně dostaneme chuť. Jak si naložit lesní houby prozradí Jakvkuchyni.cz právě v tomto receptu!
|
Porce
4 sklenice
|
Doba přípravy
25 minut
|
Chod
|
Suroviny
houby
500g
lesní
voda
300ml
ocet
200ml
bílý vinný
krupicový cukr
30g
sůl
10g
pepř
10kuliček
černý
nové koření
5kuliček
bobkový list
3ks
cibule
1ks
tymián
čerstvý
|
Pokyny
- Osolenou vodu dáme vařit.
- Mezitím si připravíme lák: do hrnce nalijeme vinný ocet, vodu, cukr krupici, sůl, černý pepř, nové koření, bobkový list a lístečky tymiánu.
- Lák prohříváme 5 až 10 minut.
- Nyní nakrájíme houby na kostičky, vložíme je do vroucí osolené vody a zamícháme.
- Houby musí být potopené.
- Necháme je vařit cca 5 minut, scedíme a propláchneme studenou vodou.
- Než se nám připraví lák, nakrájíme si na tenké plátky cibuli.
- Připravíme si skleněnou uzavíratelnou sklenici, do které vložíme část nakrájené cibule, okapané houby, pak opět cibuli a na ni zase houby.
- Vrstvíme až po povrch sklenice.
- Na závěr vše zalijeme lákem.
- Nyní můžeme vložit houby do lednice a po vychladnutí zavíčkovat. V takovém případě je potřeba houby sníst do dvou týdnů.
TIP od Jakvkuchyni.cz: pokud chceme, aby nám houby vydržely i půl roku, zavíčkujeme je ještě teplé zavařujemet alespoň po dobu 30 minut při teplotě 85 °C.
Sáčky od koření jsou většinou vyrobené z několika různých vrstev (papír, plastová fólie a hliníková vrstva), které od sebe nelze oddělit. Jedná se tak o tzv. kombinovaný obal. Co s ním, když koření spotřebujeme? Takový prázdný obal patří do směsného odpadu. Obecně je lepší preferovat zboží nakoupené v bezobalových odpadech, kde si jej můžeme koupit na váhu a také použít naše vlastní opakovaně využitelné obaly, nebo kupovat zboží v obalech, které je možné třídit a recyklovat.
Tento recept je součástí seriálu článků nazvaného "Gurmánské vaření beze zbytku". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!