Palačinky milují snad všichni a hlavně děti. Někdo nemá problém si na nich pochutnat i několikrát za týden! Připravit dokonalou palačinku, aby byla tenká až průsvitná a na okrajích křupavá, se může zdát jako velmi náročný úkol. Na těsto je potřeba sice jen několik surovin, ale je důležité dodržet několik bodů, aby byly naše palačinky opravdu nezapomenutelné. Jak na nejlepší celozrnné palačinky pod sluncem?
|
Palačinky milují snad všichni a hlavně děti. Někdo nemá problém si na nich pochutnat i několikrát za týden! Připravit dokonalou palačinku, aby byla tenká až průsvitná a na okrajích křupavá, se může zdát jako velmi náročný úkol. Na těsto je potřeba sice jen několik surovin, ale je důležité dodržet několik bodů, aby byly naše palačinky opravdu nezapomenutelné. Jak na nejlepší celozrnné palačinky pod sluncem?
|
Porce
10 – 12 palačinek
|
Doba přípravy
25 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Celozrnnou mouku přesejeme.
- Přidáme mléko, vejce, sůl, javorový sirup a vychladlé rozpuštěné máslo a z těchto ingrediencí vyšleháme hladké těsto.
- Pokud je těsto příliš husté, stačí přilít trochu mléka.
- Směs necháme 30 minut odpočinout v lednici – díky tomu bude moci mouka nabobtnat (jestli si plánujeme připravovat palačinky hned ráno, můžeme si těsto připravit už večer a ráno jej jen vyndáme z lednice).
- Pánev potřeme trochou másla nebo sádla – jen tence, aby palačinky neplavaly v tuku.
- Těsto krátce promícháme.
- Pomocí naběračky nalijeme těsto a krouživým pohybem pánve jej rovnoměrně rozlijeme po celé její ploše.
- Palačinku smažíme, dokud nezaschne horní strana a všechny bublinky v těstě nepopraskají.
- Poté ji obrátíme a chvíli smažíme i na druhé straně.
- Před další palačinkou pánev vždy vytřeme papírovou utěrkou a stačí použít už jen poloviční množství másla/sádla.
- Hotové palačinky rovnáme na talíř a uchováváme je v teple.
- Tipy na závěr:Palačinky zdobíme podle chuti sezónním ovocem, marmeládou, zakysanou smetanou.
- Můžeme je podávat klasicky zarolované, nebo přeložené na čtvrtiny.