Obrácené jahodové koláčky

I nás inspiroval slavný francouzský obrácený jablečný koláč, který je dílem sester Tatinových (recept na originální Tarte Tatin). Místo jablek jsme v tomto letním období zvolili voňavé jahody, které jsme zalili karamelem. A pokud se rozhodnete koláč podávat s vanilkovou nebo karamelovou zmrzlinou, dokonalý lehký nedělní dezert je na světě.
I nás inspiroval slavný francouzský obrácený jablečný koláč, který je dílem sester Tatinových (recept na originální Tarte Tatin). Místo jablek jsme v tomto letním období zvolili voňavé jahody, které jsme zalili karamelem. A pokud se rozhodnete koláč podávat s vanilkovou nebo karamelovou zmrzlinou, dokonalý lehký nedělní dezert je na světě.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
8 koláčků o průměru 7 cm
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    jahody 500g omyté, očištěné
    máslo 30g
    třtinový cukr 2lžíce
Pokyny
  1. V kastrůlku s nepřilnavým dnem rozpustíme máslo s cukrem a necháme ho zkaramelizovat.
  2. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vydlabeme semínka, která vmícháme do karamelové směsi.
  3. Jahody nakrájíme na menší kousky.
  4. Formičky nebo mističky na koláčky vymažeme máslem a na dno rozprostřeme jahody.
  5. Přelijeme je karamelovou směsí.
  6. Listové těsto rozválíme na plát silný cca 0,5 cm.
  7. Vykrojíme kolečko větší než formičku.
  8. Těstem přikryjeme koláčky.
  9. Pečeme je v troubě předehřáté na 175 °C cca 30–40 minut.
  10. Koláčky vyndáme z trouby a necháme je úplně vychladnout.
  11. Poté je vyklopíme z formičky a podáváme se zmrzlinou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*