I nás inspiroval slavný francouzský obrácený jablečný koláč, který je dílem sester Tatinových (recept na originální Tarte Tatin). Místo jablek jsme v tomto letním období zvolili voňavé jahody, které jsme zalili karamelem. A pokud se rozhodnete koláč podávat s vanilkovou nebo karamelovou zmrzlinou, dokonalý lehký nedělní dezert je na světě.
|
I nás inspiroval slavný francouzský obrácený jablečný koláč, který je dílem sester Tatinových (recept na originální Tarte Tatin). Místo jablek jsme v tomto letním období zvolili voňavé jahody, které jsme zalili karamelem. A pokud se rozhodnete koláč podávat s vanilkovou nebo karamelovou zmrzlinou, dokonalý lehký nedělní dezert je na světě.
|
Porce
8 koláčků o průměru 7 cm
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
jahody
500g
omyté, očištěné
máslo
30g
třtinový cukr
2lžíce
vanilkový lusk
1ks
|
Pokyny
- V kastrůlku s nepřilnavým dnem rozpustíme máslo s cukrem a necháme ho zkaramelizovat.
- Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vydlabeme semínka, která vmícháme do karamelové směsi.
- Jahody nakrájíme na menší kousky.
- Formičky nebo mističky na koláčky vymažeme máslem a na dno rozprostřeme jahody.
- Přelijeme je karamelovou směsí.
- Listové těsto rozválíme na plát silný cca 0,5 cm.
- Vykrojíme kolečko větší než formičku.
- Těstem přikryjeme koláčky.
- Pečeme je v troubě předehřáté na 175 °C cca 30–40 minut.
- Koláčky vyndáme z trouby a necháme je úplně vychladnout.
- Poté je vyklopíme z formičky a podáváme se zmrzlinou.