Linecké těsto s oříšky s vůní vánočního koření, jako je vanilka, skořice a hřebíček s příchutí rumu, pomeranče a máčené v čokoládě. To jsou ořechové sirky v receptu na Jakvkuchyni.cz!
|
Linecké těsto s oříšky s vůní vánočního koření, jako je vanilka, skořice a hřebíček s příchutí rumu, pomeranče a máčené v čokoládě. To jsou ořechové sirky v receptu na Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
cca 30 sirek
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
mouka
230g
polohrubá
máslo
180g
cukr
140g
piškoty
100g
rozemleté
lískové oříšky
100g
rozemleté
vejce
1ks
prášek do pečiva
1lžička
hřebíček
1ks
drcený
rum
1lžíce
pomerančová kůra
1/2lžičky
skořice
1špetka
vanilka
1špetka
moučkový cukr
na obalení
čokoláda
na dokončení
|
Pokyny
- Mouku smícháme s kypřicím práškem.
- Do mouky přidáme máslo, cukr, piškoty, koření, namleté oříšky, rum a nakonec také vejce.
- Ze všech surovin vypracujeme těsto, které dáme alespoň na hodinu odpočinout do lednice.
- Z těsta tvarujeme tenké válečky, které vyskládáme na plech vyložený pečIcím papírem.
- Sirky upečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 10 minut.
- Ještě teplé je obalíme v moučkovém cukru a po vychladnutí namočíme vždy jeden konec v rozpuštěné čokoládě.
Jak třídit sáčky od koření? Pokud je sáček čistě z papíru, šup s ním do modrého kontejneru. Pokud je plastový, najde své místo v kontejneru označeném žlutou samolepkou. Co ale se sáčkem, který je složený z více druhů materiálů, které od sebe nelze oddělit? Tzv. kompozitní obaly patří obvykle do směsného odpadu, výjimku tvoří nápojové kartony.