Není nic lepšího, než si voňavou odpolední kávu zpříjemnit ještě kouskem dobrého voňavého koláče. Tentokrát jsme do něj přidali spoustu ořechů a také mrkev, aby byl dokonale vláčný. Vyzkoušejte náš ořechový koláč!
|
Není nic lepšího, než si voňavou odpolední kávu zpříjemnit ještě kouskem dobrého voňavého koláče. Tentokrát jsme do něj přidali spoustu ořechů a také mrkev, aby byl dokonale vláčný. Vyzkoušejte náš ořechový koláč!
|
Porce
Forma 20 cm
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Troubu předehřejeme na 170 °C a připravíme si kulatou formu o průměru cca 20 cm. Vymažeme a vysypeme ji tak, jak jsme zvyklí. Dno můžeme vyložit ještě pečicím papírem.
- Vajíčka vyšleháme do pěny (pokud budeme používat cukr, šleháme rovnou s vajíčky; pokud použijeme med, přidáme v dalším kroku). Vyšlehání trvá zhruba 10–15 minut.
- Do směsi zašleháme med a rozpuštěný kokosový olej.
- Mrkve oloupeme a nastrouháme na jemno a přidáme je k vajíčkové směsi.
- Ve druhé míse smícháme mouku, ořechy, prášek do pečiva a sůl.
- Suchou směs postupně přidáváme do mokré směsi a vše promícháme.
- Vlašské, nebo pekanové, ořechy nasekané nahrubo smícháme se 2 lžícemi javorového sirupu.
- Tuto ořechovou směs urovnáme a trochu upěchujeme na dno formy a na ni nalijeme těsto.
- Pečeme cca 40–45 minut. Pomocí špejle vyzkoušíme, zda je koláč hotový.
- Koláč necháme trochu vychladnout. Po cca 20 minutách ho vyklopíme z formy. Pokud jsme na dno použili pečicí papír, odstraníme ho a koláč necháme zcela vychladnout.