Upečte si s námi originální duhový dort, který tvoří čtyři korpusy a každý z nich hraje jinou barvou! A protože jsou korpusy ukryté pod lahodným krémem, bude jeho rozkrojení velkolepým překvapením pro všechny.
|
Upečte si s námi originální duhový dort, který tvoří čtyři korpusy a každý z nich hraje jinou barvou! A protože jsou korpusy ukryté pod lahodným krémem, bude jeho rozkrojení velkolepým překvapením pro všechny.
|
Porce
1 dort
|
Doba přípravy
50 minut
|
Chod
|
Suroviny
Jeden piškotový korpus
cukr krupice
100g
polohrubá mouka
90g
vejce
3ks
bílky a žloutky zvlášť
máslo
na vymazání formy
mouka
na vysypání formy
potravinářské gelové barvivo
růžové, fialové, zelené
Krém mezi korpusy
Mascarpone
500g
máslo
50g
moučkový cukr
3lžíce
Krém na povrch dortu a zdobení
moučkový cukr
4hrnky
smetana
2 - 3lžíce
máslo
1hrnek
vanilkový extrakt
1kávová lžička
|
Pokyny
Dortový korpus
- Nejprve připravte všechny korpusy.
- V jedné míse vyšlehejte žloutky s cukrem, doba šlehání je cca 5–10 minut.
- Následně přimíchejte mouku.
- Bílky vyšlehejte do pevného sněhu a potom je postupně a pomalu vmíchejte do žloutkové směsi, nezapomeňte přidat potravinářské barvivo.
- Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte v troubě vyhřáté na 170° C cca 30 minut.
- Pokud používáte formu s odklápěcím dnem, použijte pečicí papír.
- Po upečení korpus vyklopte a nechte vystydnout.
- Stejným způsobem připravte i ostatní korpusy.
- Do každého těsta před nalitím do formy přidejte potravinářskou barvu. Přidejte jí tolik, jak intenzivní barvy korpusu chcete dosáhnout.
- Do jednoho korpusu přidejte barvivo růžové, následně fialové a do dalšího zelené. Jeden korpus ponechte bez barviva.
- Zatímco budou korpusy chladnout, připravte si krémy.
Krém mezi korpusy
- Máslo vyšlehejte spolu s cukrem a pak zašlehejte i mascarpone (použijte mascarpone vytažené rovnou z ledničky).
- Připravený krém rozdělte na třetiny.
- První naneste na jeden korpus.
- Na krém položte další korpus a postup zopakujte.
- Na poslední korpus pak naneste máslový krém, kterým budete potírat i celý dort (příprava viz níže).
Krém na potření dortu
- V mixéru vyšlehejte pomocí ploché lopatky a při střední rychlosti máslo. Šlehejte tak dlouho, dokud máslo není bílé a krémové a nezvětší svůj objem.
- Přidejte vanilkový extrakt a znovu šlehejte.
- Snižte rychlost mixéru na pomalou a postupně přidávejte po troškách moučkový cukr.
- Jakmile do směsi nasypete všechen cukr, přilévejte postupně, podle konzistence, mléko.
- Setřete směs ze stěn misky a znovu šlehejte na vyšší rychlost až do krémové konzistence.
- Dvěma třetinami krému potřete boční a horní části dortu.
- U cukrářského sáčku ustřihněte špičku, vložte do ní zdobicí špičku a naplňte sáček krémem.
- Dort dozdobte krémem, ovocem nebo květinami.
Kelímek od smetany stačí pořádně vyškrábat a může putovat do žlutého kontejneru.