Proslulý francouzský pokrm se může na první pohled zdát velmi náročný na přípravu a suroviny. Vám ale stačí jen hovězí maso, zelenina a hrnec na zapékání. Za tři hodiny se můžete těšit na měkoučké maso, které se téměř rozplývá na jazyku, a úžasnou omáčku plnou koncentrované chuti.
Recepty
Jídlo pro každého – menu plné inspirativních receptů z celého světa pro vás vaří Jakvkuchyni.cz!
Kuchaři i cukráři rádi využívají citrusy pro jejich výraznou a svěží chuť. Citrónová (nebo pomerančová) šťáva dodá každému moučníku nejen pikantní výraznou chuť, ale i vláčnost. Pokud právě chystáte první jarní party na zahradě nebo rodinnou oslavu, vyzkoušejte lahodný mandlovo-citrónový chlebíček. Jistě bude vítaným osvěžením.
Je zároveň hebká i křupavá, jemná i kořeněná. Zapečená bramborová kaše je zkrátka dokonalá souhra kontrastů. Ještě nikdy jste nejedli lepší bramborovou přílohu!
Láká vás vyzkoušet si pravou indickou nebo thajskou kuchyni? Pak se určitě neobejdete bez kari pasty. Připravuje se z různých druhů koření a dodá pikantní chuť zelenině, drůbežímu masu i rybám. V lednici vám vydrží ve vzduchotěsné sklenici týden, zmrazená i několik měsíců.
I když regály obchodů nabízejí mnoho druhů sušenek, není nad to vyrobit si vlastní. Výhodou plněných kakaových sušenek je kromě lahodné chuti i blesková doba přípravy – než se návštěva usadí v pokoji nebo na zahradě, můžete nosit na stůl.
Frittata je tradiční specialita pocházející z Itálie. Je to ideální jídlo, při kterém můžete zužitkovat snad všechny „zbytky“ z lednice. Nejčastěji se frittata podává jako vydatná snídaně. Připravit si ji můžete i jako rychlou chuťovku nebo lehkou večeři. Podávat ji můžete teplou i studenou s pečivem nebo bez něj a pokaždé bude chutnat skvěle.
Milujete čerstvě upečený chléb namazaný smetanovým sýrem? Pak není nic jednoduššího, než si ho připravit doma. Cenově vyjde příprava této dobroty mnohem levněji a ještě ji můžete přizpůsobit svým chuťovým buňkám!
Arašídová másla se stávají v poslední době čím dál oblíbenější. A i když se arašídy označují jako burské oříšky, ořechy to rozhodně nejsou. Podobně jako třeba fazole nebo čočka, i arašídy jsou luštěnina, ačkoliv to tak na první pohled nevypadá.
Nalaďte se na léto strávené u moře a upečte si pravou italskou delikatesu – focacciu.
Focaccia je druh pšeničného chleba, který má v Itálii dlouholetou tradici. Na její přípravu vám postačí pouze tři základní suroviny – mouka, voda a kvasnice. Díky těmto nenáročným surovinám se jí kdysi přezdívalo „chléb chudých“. Dnes je focaccia oblíbenou pochoutkou ve všech italských restauracích a domácnostech.
Oblíbený a osvěžující salát Coleslaw (čtěte kólsló) pochází z Holandska, kde se připravoval ze spařeného zelí, mrkve a cibule. Tento salát Holanďané nazývali výstižně “koolsalade” (v překladu zelný salát). Název coleslaw vznikl až poté, co holandští přistěhovalci dorazili do Ameriky. V dnešní době existuje na jeho přípravu mnoho receptů, vždy ale platí, že je jednoduchý, rychlý a na jeho přípravu vám postačí pouze pár základních surovin.
Znáte někoho, kdo nikdy neochutnal paštiku? Neobejde se bez ní snad žádný školní výlet, čundr nebo dovolená pod stanem.
Málokdo ovšem ví, že je tato pochoutka považována v mnoha zemích za vrchol gastronomie.
Pokud přemýšlíte, jak vzniklo slovo paštika, musíte zabrousit do italské kuchyně. Slovo paštika totiž pochází původně z italského označení těsto, tedy „pasta“.