Florentínské cukroví

Florentinské cukroví

Je to neuvěřitelné, ale Vánoce jsou tu za pár dní. A s nimi se opět blíží psaní seznamů, co budeme péct a surovin, bez kterých se neobejdeme. Abychom práci trochu usnadnili, přinášíme malou inspiraci na florentinské cukroví. To v sobě totiž spojuje všechny chutě Vánoc - voní po vanilce, medu, oříškách a rozinkách. Pokud vyzkoušíte, určitě jej nebudete péct naposledy.
Pečená dýně

Pečená dýně

V podzimním období se s dýňovými recepty setkáváme téměř všude. K těm nejznámějším se řadí zcela jednoznačně polévka. Dalším skvělým způsobem, jak dýni v kuchyni využít, je upéct ji. Protože je dýně trochu nasládlá, skvěle se doplňuje se slanějšími sýry a orientálním kořením. Takto připravenou dýni můžeme podávat se salátem nebo s čerstvým pečivem.
Králičí stehna na dijonské hořčici

Králičí stehna na dijonské hořčici

Králičí maso je velmi lehké a málo tučné. Způsobů na chutnou přípravu králíka je celá řada. Jemná chuť jeho masa se dokonale snoubí s dijonskou hořčicí. Vyzkoušejte tento recept, ke kterému jako přílohu doporučujeme bramborové knedlíky, nebo špenát.
Makrela s hořčicí, petrželí a slaninou

Makrela s hořčicí, petrželí a slaninou

Makrely jsme zvyklí většinou grilovat, nebo opékat na klacku za dlouhých letních večerů. To ale neznamená, že si tuto lahodnou rybu nemůžeme připravit i doma v troubě. Kombinace s hořčicovo-medovou náplní s bylinkami a se slaninou je velmi lahodná a originální. Navíc k její přípravě stačí jen pár minut.
Dýňový chléb

Dýňový chléb

Dýně má v kuchyni mnoho využití. Notoricky známé jsou především polévky a kompoty, ale dýně se dá v kuchyni skvěle využít i mnoha jinými způsoby, i na pečení dezertů. Dodává vláčnost a věřte, že v kombinaci s koření vonícím podzimem, skořicí a medem jde o dokonalé spojení. Přesně takovým je i tento chleb. Kromě celozrnné mouky jsme na těsto použili také mouku dýňovou, k oslazení jsme použili trošku medu a kokosového cukru, přidali sladké brusinky a dýňová semínka. A dobrota je na světě!
Pečený čaj

Pečený čaj

Už jste slyšeli o pečeném čaji? K dostání je i v obchodě, ale není nad domácí výrobu z vlastních zásob. Příprava je velmi jednoduchá. Pojďme na to. Pečený čaj vyrobíme z jakéhokoliv ovoce, které nám chutná, nebo ho máme právě na zahradě.
Citrónový krém

Citrónový krém

Už jste objevili lemon curd - jemný sladkokyselý krém plný bohaté citrónové chuti?Citrónový curd se skvěle hodí do palačinek, nebo tvarohových dezertů. V případě, že jste dosud používali krém kupovaný, protože jste se jej neodvážili připravit doma, rozhodně se toho nebojte. Příprava je naprosto jednoduchá.
Bramborová polévka s tofu

Bramborová polévka s tofu

Teplá polévka plná vitamínů se do chladných dnů určitě hodí. K její přípravě využijeme sezónní zeleninu, která nám roste na zahrádce. Pokud chceme polévku ještě ozvláštnit, můžeme přidat kousky nakrájeného tofu. Polévka je velmi chutná. Jak na to?
Svatomartinské šátečky

Svatomartinské šátečky

Se svátkem sv. Martina a tradičními oslavami je spojeno velké množství pokrmů, především však dozlatova upečená husa se zelím. Na svátečním stole však nesmí chybět ani nic sladkého. Podle pověry se mají na den svatého Martina, tedy 11. listopadu, péci v kamnech martinské buchty, aby kamna během roku nevypověděla službu. V některých oblastech mělo svatomartinské pečivo tvar rohlíků nebo podkov, které připomínaly podkovy koně, na kterém přijel Martin a přivezl s sebou první sníh. Pojďme tentokrát namísto rohlíčků vyzkoušet šátečky, štědře nadívané ořechovou a tvarohovou nádivkou.
Řízky se šalvějí

Řízky se šalvějí

Řízečky český národ miluje, co kdybychom si je tentokrát zkusili udělat trochu jinak? Vyzkoušejme je se šalvějí.