Jen těžko najdeme Švéda, který si pravidelně nedopřává “fiku”. Co to je? Přestávka na kávu a něco sladkého. Ale nejde jen o obyčejnou přestávka na kávu, jakou známe my.
Ve skandinávských zemích to je něco jako rituál, kdy se lidé schází, společně si povídají a velmi dlouho relaxují. Při těchto příležitostech často ukusují kanelbullar, neboli sladké šneky, které si nyní také společně vyzkoušíme.
Recepty
Jídlo pro každého – menu plné inspirativních receptů z celého světa pro vás vaří Jakvkuchyni.cz!
Dnes vám prozradíme recept na nejvýraznější jídlo skandinávských zemí a tím jsou kulaté karbanátky zvané köttbullar.
Šéfkuchař Igor Chramec nás naučí, jak si ze zbylého oleje ze sušených rajčat připravit výbornou domácí majonézu, která se skvěle hodí třeba k batátovým hranolkům. Jakvkuchyni.cz v receptu poradí, jak na to!
Také si dáte rádi na svačinku sendvič? Zkuste jej pozvednout na jinou úroveň a připravte si italský sendvič. Proč zrovna italský? Protože je ze samých dobrot, které vás na pár chvil přenesou do prosluněné Itálie vonící po olivách, bazalce a sušených rajčatech. To vše doplněné jemnou chutí mozzarelly a čerstvé ciabatty.
Klasické grilované kuře zná jistě každý. Ale už jste ho zkoušeli grilovat s plechovkou piva? Pokud ne, pak to musíte určitě vyzkoušet. Když kuře postavíte na plechovku s pivem, bude maso krásně šťavnaté a propečené.
Kulajda je asi nejznámější polévka, ve které hraje hlavní roli kopr. Pokud jste na ni právě dostali chuť, tady je recept.
Když se řekne: „koprová omáčka”, polovině lidem se rozzáří oči a polovině se vybaví školní jídelna. Pokud patříte mezi první polovinu, zde vám přinášíme jeden výborný recept na koprovou omáčku.
Přinášíme tip na recept z bizoního masa. Jak na to?
Přinášíme tip na skvělý recept ze skvělého pštrosího masa. Exotiku stačí ochutit rozmarýnem. Jak na to?
Slané záviny milují snad všichni. A nyní, kdy je sklizeň úrody v plném proudu, se můžeme vyřádit v rozličných kombinacích. Tentokrát jsme se inspirovali známým italským salátem caprese, který jsme zahalili do rozpadajícího se listového těsta.
Pivo se slaninou se skvěle doplňují. Možná si řeknete, že je lepší slaninu pivem zapíjet. Pokud ale vyzkoušíte tento recept na pivní slaninu, pravděpodobně změníte názor. Co takhle smíchat tmavé pivo s javorovým sirupem, který na slanině zkaramelizuje? Z plátků slaniny tak vytvoříte dokonalé jednohubky!