Klasickou pochoutku původem z italské kuchyně, bazalkové pesto, známe zcela jistě všichni. Ale věděli jste, že skvělé pesto můžete připravit také z čerstvého špenátu? Pokud se rozhodnete připravit si ho doma, vybírejte si kvalitní suroviny – především sýr a olivový olej. Pesto se skvěle hodí nejen do těstovin, ale můžete jej použít do rizota, na topinky, do salátů nebo třeba i do polévky.
Recepty
Jídlo pro každého – menu plné inspirativních receptů z celého světa pro vás vaří Jakvkuchyni.cz!
Zaujala vás rumunská kuchyně a chcete si některou z místních pochoutek uvařit doma? Naučíme vás, jak připravit výborné grilované Mititei neboli čevabčiči po rumunsku. Jdeme na to.
Určitě také někdy zatoužíte po sladké a voňavé snídani... Pokud máte ráno trošičku více času a nikam nespěcháte, dopřejte si lívance. Pro některé z nás je taková snídaně nejlepší na světě. A co teprve kefírové lívance přelité javorovým sirupem s čerstvým ovocem. To pak budete jen těžko odolávat, abyste si nepřipravili ještě jednu várku!
Venku začíná vše rozkvétat a to nás inspirovalo k receptu buchtiček podávaných s jarně laděnou růžovou polevou. Jemnou pastelovou barvu jí dodaly krvavé pomeranče, ale pokud by se vám je nepodařilo sehnat, stejně dobře poslouží jako růžové barvivo červená řepa.
Další možností, jak zpracovat houby na kořenicí směs, je připravit si sušenou zeleninovo-houbovou placku, a tu pak nakrájet na kostičky. Používají se stejně jako prodávané polévkové koření do polévek, omáček, gulášů apod.
Delikátní chuť a minimum tuku – to jsou důvody, proč zařadit do jídelníčku králičí maso.
Stačí přidat trochu tymiánu, česneku a bílého vína a nakonec se přesvědčit, že jste toho uvařili dost. Pak už jen zbývá smířit se s tím, že vám během krátké chvíle zůstane prázdný pekáč. Jak na to?
Přinášíme jedinečný recept na přípravu králičího masa, který díky šetrné úpravě masa zachová maximum z jeho skvělých vlastností. Dušené maso může chutnat skvěle a jak jistě víte, je i dietní. Králíkovi na bílém víně odolá jen málokterý gurmán! Jak na to?
Vejce Mimóza se řadí k rychlým a efektním předkrmům. I když je název tak trochu zahalen tajemstvím, jedná se vlastně o rozkrojená vařená vejce natvrdo, která jsou plněna žloutkovým krémem. Podávat je můžete se salátem, bylinkami nebo bagetkami.
Znáte to - po velikonoční koledě se u většiny z nás nahromadí větší množství vajec, a tak přemýšlíme, jak s nimi nejlépe naložit. Saláty patří k tomu jednoduššímu, rychlejšímu a dietnímu řešení po mlsných svátcích. Základem salátu podle našeho receptu je čerstvý baby špenát, kterému dodá svěžesti citronová zálivka s jarní cibulkou a kapary. A nechybí samozřejmě ani velikonoční výslužka v podobě vařených vajec!
Slané koláče se těší velké oblibě a lze je připravit na velmi mnoho způsobů, podle toho, co máme doma zrovna po ruce. Možná i nám zbyly po Velikonocích ještě zásoby vajec, které je potřeba zpracovat. Máme tip na skvělý jarně laděný koláč, jehož křupavý korpus naplníme směsí špenátu a nakonec ozdobíme natvrdo uvařenými vejci.
Mezi již tradiční sladké pečivo připravované na Velikonoce patří především mazanec, beránek nebo jidášci. Ale kromě kynutých dobrot se o Velikonocích připravovaly i sladkosti smažené. Právě mezi ně se řadí i drchanice. Připravuje se z nekynutého těsta a po smažení se pocukruje. Tímto pečivem, které tvarově připomíná slunce, se slavíval konec masopustu a návrat jara a sluníčka.