Velikonoční drchanice

Velikonoční drchanice

Mezi již tradiční sladké pečivo připravované na Velikonoce patří především mazanec, beránek nebo jidášci. Ale kromě kynutých dobrot se o Velikonocích připravovaly i sladkosti smažené. Právě mezi ně se řadí i drchanice. Připravuje se z nekynutého těsta a po smažení se pocukruje. Tímto pečivem, které tvarově připomíná slunce, se slavíval konec masopustu a návrat jara a sluníčka.
Řepný kvas

Léčivý kvas z červené řepy

Právě teď na jaře můžeme udělat mnoho dobrého pro své zdraví. Stejně jako se věnujeme uklízení příbytku, měli bychom si najít čas i na úklid vlastního těla. Jedním z osvědčených způsobů je pitná kúra z řepného kvasu. Ten obsahuje probiotika, která pomáhají obnovovat bakteriální mikroflóru.
Velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše

Mazanec a velikonoční beránek patří již tradičně k velikonoční tabuli. Ale k velikonočním receptům patřívaly dříve také “jidáše”. Podle tradice se pekly na Škaredou středu, kdy hospodyňky vymetaly komíny a pekly kynuté pečivo pokroucené jako Jidášův charakter. Dle jiného příběhu symbolizují provaz, na kterém se Jidáš oběsil. Tradice praví, že se pak měly “jidáše” pojídat na Zelený čtvrtek před východem slunce, což mělo zajistit například pevné zdraví, ochranu před hadím uštknutím, včelím bodnutím a lidskou zradou.
Smrkový sirup

Domácí smrkový sirup

Pro léky na nachlazení, rýmu a kašel nemusíte do lékárny. Raději se obraťte k přírodě a vyzkoušejte náš domácí smrkový sirup, který bacily zažene mnohem efektivněji.
Chipsy z květákových listů v podání šéfkuchaře Igora Chramce

Chipsy z květákových listů podle Igora Chramce

Vyhazujete listy z květáku? Až ochutnáte dokonalé chipsy z květákových listů podle receptu Igora Chramce, už vás ani nenapadne, abyste takovou lahůdku házeli do koše! Příprava je opravdu jednoduchá - jak na to?
Sardelkové máslo

Sardelkové máslo

Sardelky, neboli ančovičky, jsou nedílnou součástí středomořské kuchyně, u nás si stále hledají své místo. Chuťově jsou velmi výrazné, dokonce obsahují dokonalou pátou základní chuť, tzv. umami. Jsou také velmi slané, pokud je tedy budete používat v receptech, určitě už po soli další soli nedoporučujeme sahat. Vybrali ančovičky na přípravu másla, které můžete použít na dochucení masa, ryb nebo na přípravu jednohubek.
Kvásková babka s mákem

Kvásková babka s mákem

Babka patří k časově náročnějším receptům. Při přípravě tohoto dezertu je důležitá především doba, po kterou těsto kyne a získává tu pravou strukturu. Ale věřte, stojí za to si opravdu počkat. Náplní můžete využít bezpočet. Tentokrát jsme vybrali makovou náplň s povidly, která jí dokonale svědčí.
Bramborové placky

Odpočaté bramborové placky

Jaký recept nám doporučuje šéfkuchař luxusní restaurace Oldřich Sahajdák? Má rád jednoduchá a dobrá jídla, proto se s námi podělil o recept na vynikající bramborové placky.
Kombucha

Kombucha

Kombuchovou kulturu prodávají některé prodejny zdravé výživy, ale asi nejlepší je koupit si ji přímo od pěstitele - třeba na výměnném fóru. Při přípravě kombuchy postupujeme podobně, jako když si vaříme čaj.
Jehněčí maso

Jehněčí hřbet s medem a růžovým vínem

Jehněčí maso se na našich talířích objevuje spíše sporadicky a to je velká škoda. Mnozí jej stále považují za spíše velikonoční pokrm. Je velmi oblíbené v italské, francouzské, španělské či britské kuchyni a vy jej vyzkoušejte na sladko se zajímavou tečkou v podobě omáčky z růžového vína.