K českým Vánocům patří vánočka, k italským pak panettone. Tento sladký italský chléb je lehký a nadýchaný, plný kandovaného ovoce a nádherně voní. Variant na recept existuje několik, těsto můžete nechat kynout pár hodin, příprava však může zabrat i několik dní. Dnes si spolu připravíme recept, jemuž je potřeba věnovat trošku více času, které zabere především kynutí těsta. Ale věřte, výsledek stojí za to.
|
K českým Vánocům patří vánočka, k italským pak panettone. Tento sladký italský chléb je lehký a nadýchaný, plný kandovaného ovoce a nádherně voní. Variant na recept existuje několik, těsto můžete nechat kynout pár hodin, příprava však může zabrat i několik dní. Dnes si spolu připravíme recept, jemuž je potřeba věnovat trošku více času, které zabere především kynutí těsta. Ale věřte, výsledek stojí za to.
|
Porce
1 sladký chléb
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Suroviny
Naložené ovoce
rozinky
60g
sultánky
60g
citrónová kůra
60g
může být i pomerančová, zavařená
rum
60ml
voda
60ml
vařící
vanilkový lusk
1ks
citrónová kůra
nastrouhaná
Kvásek
mléko
125ml
vlažné
hladká mouka
125g
cukr
2lžičky
droždí
1sáček
instantní
1. část těsta
2. část těsta
hladká mouka
780g
máslo
250g
pokojové teploty
cukr
100g
mléko
2lžíce
vejce
3ks
žloutky
3ks
sůl
1lžička
formičky/košíčky na panettone
postačí i menší dortová forma
|
Pokyny
Nejprve si naložíme ovoce
- Ovoce smícháme a necháme minimálně 3 hodiny, ale klidně i 12 hodin odstát.
- Následně si připravíme kvásek
- Droždí a cukr rozmícháme ve vlažném mléce, dokud se droždí nerozpustí.
- Zamícháme mouku pomocí metličky.
- Přikryjeme ho potravinářskou folií a necháme 1 hodinu odpočívat na teplém místě. Výsledný kvásek by měl být jako našlehaná pěna.
1. část těsta
- Připravíme si mísu a hnětač – smícháme vodu a droždí.
- Přidáme mouku, vajíčka, med a kvásek.
- Přidáme máslo a mícháme cca 8 minut, dokud nevznikne hladké těsto.
- Vyjmeme mísu z mixéru, přikryjeme ji potravinářskou folií a necháme 3 hodiny kynout.
- Poté dáme mísu zpět do mixéru, stěrkou setřeme ze stěn těsto a zamícháme, abychom se zbavili velkých bublin.
2. část těsta
- Do 1. části těsta zamícháme dále vejce, žloutky, přidáme máslo, cukr, sůl a mícháme 3 minuty.
- Necháme 10 minut odpočinout.
- Zamícháme mouku a ovoce a mícháme dalších 15 minut, dokud nevznikne hladké a poddajné těsto.
- Přendáme ho do velké mísy a přikryjeme potravinářskou folií.
- Necháme kynout přes noc – minimálně 12 hodin.
- Na pomoučněném válu propracujeme těsto rukama a zbavíme ho velkých bublin.
- Rozdělíme ho na 2 poloviny.
- Pokud máme formičky na panettone, dáme každou část těsta do formičky. Pokud ne, vyložíme menší dortovou formu s vyššími stěnami pečicím papírem.
- Nakrojíme horní část bochánku do tvaru X a necháme ještě 2,5–3 hodiny kynout.
- Troubu předehřejeme na 200 °C.
- Než vložíme těsto do trouby, potřeme ho mlékem.
- Pečeme 10 minut na 200 °C, poté snížíme teplotu na 180 °C a pečeme 15 minut.
- Pak snížíme teplotu na 150 °C a pečeme ještě 1 hodinu.
- Zkusíme špejlí, zda je těsto propečené, měla by zůstat úplně suchá.
- Vyndáme z trouby a necháme zcela vystydnout na mřížce.
Super recept!!!
Moc děkuji ❤️
Přidala bych fotky, ale není je kam vložit.
Dobrý den, můžete je vložit k nám na Facebook – https://www.facebook.com/jakvkuchyni/. Pěkný den.