Panettone – italský vánoční chléb

K českým Vánocům patří vánočka, k italským pak panettone. Tento sladký italský chléb je lehký a nadýchaný, plný kandovaného ovoce a nádherně voní. Variant na recept existuje několik, těsto můžete nechat kynout pár hodin, příprava však může zabrat i několik dní. Dnes si spolu připravíme recept, jemuž je potřeba věnovat trošku více času, které zabere především kynutí těsta. Ale věřte, výsledek stojí za to.
K českým Vánocům patří vánočka, k italským pak panettone. Tento sladký italský chléb je lehký a nadýchaný, plný kandovaného ovoce a nádherně voní. Variant na recept existuje několik, těsto můžete nechat kynout pár hodin, příprava však může zabrat i několik dní. Dnes si spolu připravíme recept, jemuž je potřeba věnovat trošku více času, které zabere především kynutí těsta. Ale věřte, výsledek stojí za to.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
1 sladký chléb
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
40 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
Naložené ovoce
    rozinky 60g
    sultánky 60g
    citrónová kůra 60g může být i pomerančová, zavařená
    rum 60ml
    voda 60ml vařící
    citrónová kůra nastrouhaná
Kvásek
    mléko 125ml vlažné
    cukr 2lžičky
    droždí 1sáček instantní
1. část těsta
    voda 125ml
    máslo 180g pokojové teploty
    med 60ml
    vejce 3ks
    droždí 1/2lžičky instantní
2. část těsta
    máslo 250g pokojové teploty
    cukr 100g
    mléko 2lžíce
    vejce 3ks
    žloutky 3ks
    sůl 1lžička
    formičky/košíčky na panettone postačí i menší dortová forma
Pokyny
Nejprve si naložíme ovoce
  1. Ovoce smícháme a necháme minimálně 3 hodiny, ale klidně i 12 hodin odstát.
  2. Následně si připravíme kvásek
  3. Droždí a cukr rozmícháme ve vlažném mléce, dokud se droždí nerozpustí.
  4. Zamícháme mouku pomocí metličky.
  5. Přikryjeme ho potravinářskou folií a necháme 1 hodinu odpočívat na teplém místě. Výsledný kvásek by měl být jako našlehaná pěna.
1. část těsta
  1. Připravíme si mísu a hnětač – smícháme vodu a droždí.
  2. Přidáme mouku, vajíčka, med a kvásek.
  3. Přidáme máslo a mícháme cca 8 minut, dokud nevznikne hladké těsto.
  4. Vyjmeme mísu z mixéru, přikryjeme ji potravinářskou folií a necháme 3 hodiny kynout.
  5. Poté dáme mísu zpět do mixéru, stěrkou setřeme ze stěn těsto a zamícháme, abychom se zbavili velkých bublin.
2. část těsta
  1. Do 1. části těsta zamícháme dále vejce, žloutky, přidáme máslo, cukr, sůl a mícháme 3 minuty.
  2. Necháme 10 minut odpočinout.
  3. Zamícháme mouku a ovoce a mícháme dalších 15 minut, dokud nevznikne hladké a poddajné těsto.
  4. Přendáme ho do velké mísy a přikryjeme potravinářskou folií.
  5. Necháme kynout přes noc – minimálně 12 hodin.
  6. Na pomoučněném válu propracujeme těsto rukama a zbavíme ho velkých bublin.
  7. Rozdělíme ho na 2 poloviny.
  8. Pokud máme formičky na panettone, dáme každou část těsta do formičky. Pokud ne, vyložíme menší dortovou formu s vyššími stěnami pečicím papírem.
  9. Nakrojíme horní část bochánku do tvaru X a necháme ještě 2,5–3 hodiny kynout.
  10. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  11. Než vložíme těsto do trouby, potřeme ho mlékem.
  12. Pečeme 10 minut na 200 °C, poté snížíme teplotu na 180 °C a pečeme 15 minut.
  13. Pak snížíme teplotu na 150 °C a pečeme ještě 1 hodinu.
  14. Zkusíme špejlí, zda je těsto propečené, měla by zůstat úplně suchá.
  15. Vyndáme z trouby a necháme zcela vystydnout na mřížce.

2 komentáře k článku “Panettone – italský vánoční chléb”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*