Plněné papriky patří k oblíbeným pokrmům české kuchyně. Většinou si je dopřáváme plněné různými masovými směsmi, ale jejich nemasová verze není o nic méně chutná. Můžete využít rýži, kuskus nebo třeba bulgur - stejně jako my dnes. S ochucením bulguru nemusíte zůstávat jen u klasického koření, zkuste mu dodat trochu exotičtější nádech pomocí kurkumy, zázvoru nebo garam masaly.
|
Plněné papriky patří k oblíbeným pokrmům české kuchyně. Většinou si je dopřáváme plněné různými masovými směsmi, ale jejich nemasová verze není o nic méně chutná. Můžete využít rýži, kuskus nebo třeba bulgur - stejně jako my dnes. S ochucením bulguru nemusíte zůstávat jen u klasického koření, zkuste mu dodat trochu exotičtější nádech pomocí kurkumy, zázvoru nebo garam masaly.
|
Porce
8 paprik
|
Doba přípravy
35 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Bulgur opláchneme pod tekoucí vodou, zalijeme vroucí vodou (v poměru 1 díl bulguru a 2 díly vody) a povaříme 2 minuty. Odstavíme a necháme 20 minut dojít.
- Cibuli nakrájíme a zesklovatíme na oleji.
- Přidáme na kousky nakrájená rajčata a prolisovaný česnek.
- Necháme podusit, dokud rajčata nepustí dost tekutiny.
- Přidáme balsamicový ocet, třtinový cukr a zbytek koření.
- Podle chuti osolíme a opepříme.
- Necháme cca 15 – 20 minut podusit, aby se odpařila tekutina.
- Jakmile bude rajčatová směs hotová, přidáme připravený bulgur a promícháme.
- Papriky omyjeme, odkrojíme vrchní část a zbavíme semínek a naplníme je bulgurovou směsí.
- Pekáček vyložíme pečicím papírem, naskládáme do něj papriky a zakápneme olivovým olejem.
- Podlijeme trochou vody a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C cca 20 – 30 minut, dokud papriky nezměknou.
Perfektné! Bulgur je u nás takmer zabudnutá príloha k jedlám, čo je veľká škoda.
Dobrý den Jano, přesně jak píšete a je to škoda. Dá se připravit na tolik způsobů!