Co může být lepší, než oslavit příchod jara delikátním jídlem připravným pokrmem z čerstvých surovin? Pečené kuře s kopřivovou nádivkou je spojení křehkého masa, aromatických bylinek a kořenové zeleniny. Připravte si pečené kuře s kopřirovou nádivkou a barevnou karotkou na uzeném másle s čerstvými bylinkami podle receptu na Jakvkuchyni.cz!
|
Co může být lepší, než oslavit příchod jara delikátním jídlem připravným pokrmem z čerstvých surovin? Pečené kuře s kopřivovou nádivkou je spojení křehkého masa, aromatických bylinek a kořenové zeleniny. Připravte si pečené kuře s kopřirovou nádivkou a barevnou karotkou na uzeném másle s čerstvými bylinkami podle receptu na Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
45 minut
|
Chod
|
Suroviny
Silná kuřecí šťáva
Kopřivová nádivka
rohlíky
10ks
vejce
6ks
máslo
50g
mléko
100ml
plnotučného
muškátový oříšek
½ks
kopřivy
30g
medvědí česnek
30g
|
Pokyny
Uzené máslo
- Připravíme si uzené máslo. Začneme tím, že si venku rozpalíme gril na dřevo. V kastrůlku necháme rozpustit 4 kostky másla (i když je to asi více, než budeme potřebovat, určitě se bude hodit na příště).
- Do rozpuštěného másla vložíme ohořelé dřevo z grilu a necháme macerovat klidně 24 hodin.
- Máslo přecedíme druhý den přes plátno, nebo utěrku, abychom v másle neměli popel. Cokoli pak na másle opečeme bude vonět krásnou uzenou vůní.
Pečené kuře
- Minimálně hodinu před pečením vyndáme kuře z lednice a důkladně ho osolíme a opepříme ze všech stran, necháme odpočívat.
- Troubu rozehřejeme na 170 °C a pod kůži kuřecích prsou vložíme vychlazené máslo.
- Takto připravené kuře položíme na rošt do rozehřáté trouby a pod rošt vložíme pekáč s vodou.
- Pečeme přibližně 1,5 hodiny a během pečení několikrát přeléváme pivem.
Silná kuřecí šťáva
- Na přípravu omáčky si nakrájejíme cibuli nadrobno a stroužky česneku na plátky.
- Cibuli orestujeme na másle dozlatova.
- Přidáme česnek, tymián a následně výpek od pečeného kuřete z pekáčku.
- Zaprašíme hladkou moukou a krátce orestujeme. Zalijeme vývarem a necháme provařit alespoň 30 minut.
- Omáčku přecedíme přes cedník, aby byla hladká a dochutíme solí a pepřem.
Kopřivová nádivka
- Rohlíky nakrájíme na kostičky a opečeme na sucho na plechu v troubě do křupava.
- Vejce rozklepneme a oddělíme bílky a žloutky.
- Opečené rohlíky smícháme s mlékem, rozpuštěným máslem, žloutky, nastrouhaným muškátovým oříškem, přidáme na menší kousky nakrájené kopřivy a medvědí česnek.
- Z bílků vyšleháme pevný sníh a smícháme opatrně se směsí na nádivku.
- Osolíme, opepříme a směs vložíme do máslem vymazaného pekáčku.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 30 minut.
Barevná mrkev
- Barevné mrkve si podélně rozkrojíme napůl a pomalu opékáme na předem připraveném uzeném másle.
- Osolíme, opepříme a zakápneme citronovou šťávou.
Prázdné lahve od piva třídíme do zelených kontejnerů na sklo, etikety ani kovová víčka na sklenicích a láhvích nemusíme před vhozením do kontejneru odstraňovat. Vratné sklo je nejlepší vrátit zpět formou zpětné odběru, právě u obalů ze skla se kvůli jeho zdrojové náročnosti zálohový systém vyplatí. Pokud jsme použili pivo z plechovky, vytřídíme prázdné plechovky do šedých kontejnerů na kovy. Právě do nich můžeme také třídit kovové uzávěry, nebo třeba hliníková víčka.