Zelí patří v české kuchyni k oblíbeným potravinám. V kuchyni je totiž jeho použití velmi univerzální. Můžeme jej vařit, dusit, péct, nechat kvasit nebo konzervovat. Zelí je navíc velmi zdravé a odborníci jej doporučují konzumovat několikrát za týden. Lze jej využít například při přípravě paprikového zelí, které je vhodné jako příloha k dušeným nebo pečeným masům.
|
Zelí patří v české kuchyni k oblíbeným potravinám. V kuchyni je totiž jeho použití velmi univerzální. Můžeme jej vařit, dusit, péct, nechat kvasit nebo konzervovat. Zelí je navíc velmi zdravé a odborníci jej doporučují konzumovat několikrát za týden. Lze jej využít například při přípravě paprikového zelí, které je vhodné jako příloha k dušeným nebo pečeným masům.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
|
Chod
|
Pokyny
- Zelí nakrouháme na tenké proužky.
- Papriky zbavíme jádřinců a nakrájíme na stejně tenké proužky jako zelí.
- Cibuli nakrájíme na kostičky.
- Na pánvi rozpálíme olej, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět.
- Přidáme zelí, papriku a nadrobno nasekaný česnek.
- Dochutíme solí a pepřem a za stálého míchání dusíme cca 5 minut.
- Vývar dochutíme vinným octem, přidáme cukr, kari a zázvor.
- Přilijeme k zelí a promícháme.
- Dusíme pod pokličkou na mírném plameni ještě 15 – 20 minut.