Pečený králík s kořenovou zeleninou

Králičí maso se na talířích našich předků objevovalo poměrně často. Dnes se s ním setkáme o poznání méně, ale je to velká škoda! Je velmi chutné, jemné a dietní. Připravte si lahodné králičí maso na bílém víně s bylinkami a kořenovou zeleninou podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
Králičí maso se na talířích našich předků objevovalo poměrně často. Dnes se s ním setkáme o poznání méně, ale je to velká škoda! Je velmi chutné, jemné a dietní. Připravte si lahodné králičí maso na bílém víně s bylinkami a kořenovou zeleninou podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
35 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    vývar 500ml ideálně kuřecího
    mrkev 500g
    petržel 200g
    bílé víno 150ml suché
    máslo 50g
    jalovec 8kuliček
    tymián 3snítky čerstvý
    celer 2řapíky
    mouka 2lžíce polohrubá
    cibule 1ks
    máslo 1plátek studené
    rozmarýn 1/2lžičky sušený
Pokyny
  1. Začneme tím, že stehna osolíme a opepříme. V pánvi rozehřejeme olej a stehna zprudka opečeme.
  2. Dáme je bokem, ve výpeku rozpustíme máslo a orestujeme na něm nahrubo nakrájenou cibuli spolu s kořenovou zeleninou, kterou jsme si očistili a nakrájeli na menší kousky.
  3. Do pánve dále přidáme jalovec, rozmarýn, bobkové listy a necháme je chvíli rozvonět.
  4. K zelenině nyní přilijeme víno, které necháme krátce odpařit. Odškrábeme všechen výpek, který v pánvi máme. Dolijeme ho vývarem a přivedeme k varu.
  5. Nyní přelijeme obsah pánve do pekáče, nahoru dáme stehna, přidáme snítky tymiánu a pekáč zakryjeme alobalem nebo přiklopíme víkem.
  6. Stehna pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 60 minut. Občas zkontrolujeme a zeleninu promícháme.
  7. Nakonec alobal/víko sundáme a dopečeme ještě cca 40 minut odkryté.
  8. V dalším kroku z pekáče vyndáme jalovec, bobkové listy i větvičky tymiánu nebo rozmarýnu.
  9. Maso dáme na chvíli bokem a na sporáku přidáme do vroucí omáčky za stálého míchání polohrubou mouku a studené másloa vše krátce povaříme.
  10. Omáčku ještě dochutíme solí a čerstvě namletým pepřem. Do zahuštěné omáčky vrátíme maso.
  11. Jako příloha se nejlépe hodí nadýchaná bramborová kaše.

TIP od Jakvkuchyni.cz: Králičí stehna je možné nahradit kuřecími stehny.

Až bílé víno ve skleněné lahvi spotřebujeme, vytřídíme skleněnou láhev do tříděného odpadu, konkrétně barevné sklo patří do zeleného kontejneru. Věděli jste, že díky svým vlastnostem můžeme skleněný odpad recyklovat do nekonečna? Více v článku Vytříděné sklo se k nám může vracet donekonečna! Jak ho třídit?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*