Švédové přidávají do perníčků výrazné koření, jako je například zázvor, kardamom nebo hřebíček. A jsou mnohem tenčí než naše perníčky.
|
Švédové přidávají do perníčků výrazné koření, jako je například zázvor, kardamom nebo hřebíček. A jsou mnohem tenčí než naše perníčky.
|
Porce
30 perníčků
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Smícháme rozpuštěné máslo s cukrem a medem.
- Přidáme vodu, koření, mouku a sodu.
- Zpracujeme těsto, které na noc dáme do lednice.
- Troubu předehřejeme na 200 °C.
- Vyválíme těsto na maximálně 2 mm tenký plát.
- Formičkami vyřežeme tvary a pečeme přibližně 5 minut.
- Perníčky necháme na plechu, dokud nevychladnou.
- Buď si na nich rovnou pochutnáme, nebo je odložíme na později. Mají dlouhou trvanlivost.
Jedna švédská pověra říká, že když si „pepparkakor” o Vánocích vložíme do dlaně, zavřeme oči a budeme si něco přát, splní se nám to. Ale jen tehdy, když ukazováčkem zatlačíme do středu perníčku a následně v dlani najdeme 3 kusy.