Trochu netradiční, ale přesto skvělý a nadýchaný - to je perníkový dort. Je pravda, že perníkové těsto nepatří zrovna k těm nejtradičnějším, ze kterého se pečou dorty. Možná je to ale škoda, protože chutná skvěle. Nadýchané těsto vonící po skořici, badyánu a dalším koření se skvěle doplňuje s lehkým krémem z mascarpone a brusinek.
|
Trochu netradiční, ale přesto skvělý a nadýchaný - to je perníkový dort. Je pravda, že perníkové těsto nepatří zrovna k těm nejtradičnějším, ze kterého se pečou dorty. Možná je to ale škoda, protože chutná skvěle. Nadýchané těsto vonící po skořici, badyánu a dalším koření se skvěle doplňuje s lehkým krémem z mascarpone a brusinek.
|
Porce
forma průměru 18 cm
|
Doba přípravy
45 minut
|
Chod
|
Pokyny
Korpus
- Korpus se skládá ze dvou stejných částí, které jsou spojeny na sebe. Proto tento postup opakujte dvakrát. Suroviny výše, jsou pro jeden korpus.
- Troubu předehřejeme na 150°C.
- Vejce vyšleháme s cukrem do hladké hmoty.
- Máslo rozpustíme a necháme cca 15 minut vychladnout, poté přilijeme mléko a zamícháme.
- Do vyšlehané hmoty přidáme koření, prosejeme mouku a prášek do pečiva a vlijeme vlažné máslo s mlékem.
- Těsto vymícháme do hladka.
- Formu na dort (nejlépe s odnímatelným dnem) vyložíme pečicím papírem, nebo vymažeme máslem.
- Do takto připravené formy vlijeme těsto a pečeme ve vyhřáté troubě cca 40 - 50 minut – upečení zkusíme pomocí špejle.
- Následně necháme vychladnout, vyklopíme a necháme vystydnout na mřížce.
- Poté si připravíme a upečeme těsto stejným způsobem na druhý korpus.
- Mezitím si připravíme krém.
Krém
- Studené mascarpone vyšleháme s cukrem, přidáme studenou smetanu a vyšleháme na vyšší obrátky do krému.
- Poté snížíme rychlost mixéru na minimum a opatrně zašleháme 4 – 5 lžic brusinkové marmelády.
- Jakmile budou oba korpusy vychladnuté, pomocí nože je rozřežeme podélně na polovinu.
- Na první korpus rozetřeme část marmelády a poté krému.
- Položíme druhý plát a opět potřeme marmeládou a krémem.
- Stejně pokračujeme třetím plátem a ukončíme položením čtvrtého plátu.
- Korpusy zarovnáme a začneme nanášet zbytek krému po stranách a na horní část dortu.
- Krém uhladíme pomocí nože, nebo špachtle.
- Než dort nazdobíme, necháme krém ztuhnout v lednici – na zpevnění můžeme použít špejle, které zapíchneme do korpusu, aby se dort nepohnul a nespadnul, než se krém zpevní.
- Nakonec dort dozdobíme.
- Uchováváme v lednici.