Klasické bazalkové pesto zná nejspíš každý, ale co si ho připravit z oblíbeného salátu polníčku? Můžeme ho přidat do salátu, tortill, těstovin nebo jen tak namazat na čerstvé pečivo. Zajímavou chuť mu přidají také piniové oříšky a nesmíme zapomenout ani na kvalitní olivový olej. Jak na to poradí recept na Jakvkuchyni.cz!
|
Klasické bazalkové pesto zná nejspíš každý, ale co si ho připravit z oblíbeného salátu polníčku? Můžeme ho přidat do salátu, tortill, těstovin nebo jen tak namazat na čerstvé pečivo. Zajímavou chuť mu přidají také piniové oříšky a nesmíme zapomenout ani na kvalitní olivový olej. Jak na to poradí recept na Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
1 sklenička pesta
|
Doba přípravy
15 minut
|
Chod
|
Suroviny
polníček
50g
ořechy
40g
piniové
olivový olej
4lžíce
extra panenský
citrónová šťáva
2lžíce
česnek
1stroužek
pažitka
několik stonků
čerstvá
|
Pokyny
- Polníček důkladně propláchneme, abychom ho zbavili zbytků hlíny. Poté ho osušíme.
- Piniové oříšky krátce nasucho orestujeme na pánvi.
- Všechny ingredience vložíme do mixéru a důkladně rozmixujeme.
- Nakonec dochutíme pesto solí a čerstvě namletým pepřem.
- Pesto ihned spotřebujeme nebo ho skladujeme v uzavřené sklenici v lednici, kde vydrží několik dnů.
TIP od Jakvkuchyni.cz:
Pesto báječně chutná s těstovinami, nebo čerstvým, nejlépe domácím pečivem. Upečte si třeba:
podmáslový chléb;
domácí celozrnné rohlíky;
cuketový chléb;
křupavé domácí housky.
Pokud si koupíme polníček v plastovém obalu, nezapomene ho vytřídit do žlutého kontejneru na plasty. Zbytky polníčku můžeme vytřídit do bioodpadu. Pokud si nejste při třídění odpadu v kuchyni jisti, mrkněte na Deník třídičky Irči na díl “… třiďte odpad jednoduše”.