I když jsou pistácie už dlouhá staletí používány především v asijských zemích, našly si postupně cestu i do české kuchyně. S oblibou se používají nejen jako občerstvení “na zobání”, ale jsou součástí mnoha receptů. Pistácie ozvláštní díky své jemně nasládlé chuti a zelené barvě každý dezert. Tyto pistáciové řezy tvoří nadýchané těsto s mletými pistáciemi, plněné jsou lehkým krémem a nakonec je ozdobíme pistáciemi.
|
I když jsou pistácie už dlouhá staletí používány především v asijských zemích, našly si postupně cestu i do české kuchyně. S oblibou se používají nejen jako občerstvení “na zobání”, ale jsou součástí mnoha receptů. Pistácie ozvláštní díky své jemně nasládlé chuti a zelené barvě každý dezert. Tyto pistáciové řezy tvoří nadýchané těsto s mletými pistáciemi, plněné jsou lehkým krémem a nakonec je ozdobíme pistáciemi.
|
Porce
12 ks
|
Doba přípravy
120 minut
|
Chod
|
Suroviny
Koláč
Krém bílý
Mascarpone
250g
smetana
100ml
cukr
3lžíce
moučkový
Pistáciový krém
Mascarpone
250g
smetana
100ml
cukr
3lžíce
moučkový
máslo
3lžíce
nebo pistáciového krému
pistácie
na zdobení - celé i mleté
|
Pokyny
- Troubu si předehřejeme na 175 °C. Vymažeme si větší plech (aby vrstva těsta nebyla příliš vysoká) a vyložíme pečicím papírem.
- V jedné míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl a pistácie.
- Ve druhé míse vyšleháme máslo s cukrem do světle žluté nadýchané směsi (šleháme cca 3 – 5 minut).
- Poté do směsi zašleháme vejce – jedno po druhém, nikoli naráz.
- Po zašlehání všech vajec přisypeme sypkou směs, přilijeme mléko a vymícháme hladké těsto.
- Těsto vlijeme na plech a uhladíme.
- Vložíme do trouby a pečeme asi 20 – 30 minut dle tloušťky těsta – povrch a okraje by měly začít jemně hnědnout. Propečení těsta můžeme vyzkoušet pomocí špejle, kterou zapíchneme do středu plechu. Pokud ji vyndáme a je suchá, je těsto upečené.
- Těsto vyndáme z trouby a necháme vychladnout asi 10 minut. Poté opatrně vyklopíme a necháme zcela vychladnout.
- Upečené těsto nakrájíme na díly o stejných rozměrech – například obdélníčky / čtverce – připravíme si sudý počet, protože je budeme slepovat.
- Řezy budeme plnit dvěma krémy - bílým a pistáciovým. Postup na přípravu je téměř identický.
- V míse si vyšleháme studené mascarpone s prosetým moučkovým cukrem. Přilijeme studenou smetanu a vyšleháme.
- Na druhý krém vyšleháme studené mascarpone s prosetým moučkovým cukrem, přidáme pistáciový krém a poté přilijeme studenou smetanu a vyšleháme.
- Krémy naplníme do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou. Polovinu připravených řezu nazdobíme krémy (můžeme je střídat nebo udělat jednu vrstvu pistáciovým a horní vrstvu dalším krémem).
- Přiklopíme druhou částí a opět nazdobíme.
- Hotové řezy ozdobíme celými pistáciemi a posypeme mletými pistáciemi.
Obsah kelímku od smetany stačí pořádně vyprázdnit (vylít, můžeme vytřít například použitou papírovou kuchyňskou utěrku) a může putovat do žlutého kontejneru, hliníková víčka vytřídíme nejlépe do sběrných nádob na kovy.
Kovový odpad můžeme v některých obcích třídit v rámci tzv. vícekomoditního sběru odpadu spolu s jiným druhem odpadu. Třiďte odpad správně - jednou z hlavních zásad je třídění odpadu podle instrukcí uvedených na samolepkách na kontejnerech.