Pivo se na Plzeňsku dává i do dezertů – nejspíš odtud pochází i populární pivní štrúdl.
|
Pivo se na Plzeňsku dává i do dezertů – nejspíš odtud pochází i populární pivní štrúdl.
|
Porce
1 nohavice štrůdlu
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Suroviny
hladká mouka
350g
krupicový cukr
80g
máslo
100g
pivo
200ml
8°
vejce
1ks
kypřící prášek
1,5lžičky
jablka
5ks
větší
skořicový cukr
2sáčky
rozinky
50g
ořechy
50g
vlašské
|
Pokyny
- Na vál vysypeme mouku, přidáme kypřicí prášek a dobře promísíme.
- Do směsi uděláme důlek, do něj rozklepneme vejce a přidáme změklý tuk. Pak přilijeme pivo, přidáme cukr a špetku soli.
- Ze všech ingrediencí vypracujeme tužší těsto, které necháme v chladničce minimálně hodinu odležet.
- Mezitím si nakrájíme jablka na tenčí plátky a ořechy nasekáme nahrubo. Obojí promícháme s rozinkami a skořicovým cukrem.
- Vyjmeme těsto z chladničky a rozválíme ho na 3 mm silný plát.
- Ten pak rozdělíme na dva díly. Na každý z nich navršíme připravenou směs jablek a ořechů.
- Pláty přehneme, konce pečlivě přitiskneme, povrch propícháme vidličkou a dáme péct do středně vyhřáté trouby.
Upečený štrúdl potřete pivem a pocukrujte.