Placaté kuře s mrkví a bramborami z jednoho pekáče

Placaté kuře s mrkví a bramborami je jednoduchý a chutný recept z jednoho pekáče. Jemné maso pečeného kuřete, křupavá vypečená kůžička a lahodná šťáva, která dodává bramborám a zelenině úžasnou chuť. Připravte si placaté kuře s mrkví a bramborami podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
Placaté kuře s mrkví a bramborami je jednoduchý a chutný recept z jednoho pekáče. Jemné maso pečeného kuřete, křupavá vypečená kůžička a lahodná šťáva, která dodává bramborám a zelenině úžasnou chuť. Připravte si placaté kuře s mrkví a bramborami podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    kuře 1
    brambor cca 800g
    mrkev 2svazky čerstvá
    petržel čerstvá
    koření na kuře nebo grilované maso
Pokyny
  1. Kuře položíme prsíčky dolů a vyřízneme páteř (uděláme dva řezy podél páteře a páteř vyjmeme). Poté ho otočíme zpět a rozprostřeme.
  2. Kuře dochutíme tak, jak jsme zvyklí - osolíme ho a opepříme, případně použijeme směs koření určenou na kuře, nebo na grilované maso. Kuře je potřeba potřít kořením ze všech stran.
  3. Brambory a mrkve očistíme a nakrájíme. Osolíme a opepříme.
  4. Dáme je do pekáče a nahoru položíme kuře (pokud je to možné, dáme kuře na mřížku a teprve pod ni dáme pekáč se zeleninou a bramborami, aby tam šťáva kapala).
  5. Poté na kuře ještě položíme několik plátků másla.
  6. Kuře pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 50 minut (horní a dolní ohřev), nakonec teplotu zvýšíme na 190°C a kuře asi 15 minut dopečeme.
  7. Několikrát přitom kuře přelijeme výpekem, který se z něj uvolní.
  8. Před podáváním posypeme kuře čerstvě naseknou petrželkou.

Plastový obal od masa, ať už fólii nebo polystyrenové tácky, můžeme vytřídit do žlutých kontejnerů. Stačí je předtím vytřít třeba použitou papírovou kuchyňskou utěrkou. Obecně platí zásada, že tříděné obaly nesmí být mastné a před vytříděním bychom měli zmenšit jejich objem zmačkáním či sešlápnutím. Rostlinné části - jako slupky a odřezky zeleniny apod. patří nejlépe na náš kompost, pokud jej nemáme, pak do sběrných nádob na bioodpad.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*